<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		

Az ipari termelés 2008 novemberében 12 százalékkal esett az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztítva pedig 9,9 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A termelés volumene tavaly az év első tizenegy hónapjában 0,4 százalékkal magasabb volt, mint 2007 azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index novemberben 2 százalékkal mérséklődött.

Az ipari termelés 2008 októberében az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,2 százalékkal csökkent, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index októberben 1,9 százalékkal csökkent.

A termelés volumene 2008 első tíz hónapjában 1,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az ipari termelés 2007 novemberében 5,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezett a kiigazítatlannal.

Az ipari export 2008 első tizenegy hónapjában 1,1 százalékkal emelkedett, novemberben azonban az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében 14,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az év tizenegyedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel négytizedét adó villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene az átlagnál nagyobb mértékben, 17,9 százalékkal esett vissza. A feldolgozóipari export közel egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 14,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipar január-novemberi belföldi értékesítése egy százalékkal, novemberben 9,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első tizenegy hónapjában 2,8 százalékkal, novemberben 7,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések visszaesésével függ össze.

Tavaly novemberben a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 13,2 százalékkal csökkent, a csekély súlyú bányászaté - a kőolaj- és földgáz-kitermelési szolgáltatás erőteljes növekedésének köszönhetően - 34 százalékkal nőtt. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás kibocsátása 2,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában, részben a tavalyinál enyhébb időjárás hatására.

Novemberben a feldolgozóipar minden alágában csökkenés figyelhető meg. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés közel egyharmadát kitevő villamos gép, műszer gyártása jelentősen, 17,1 százalékkal visszaesett. Az alágon belül a legnagyobb mértékű csökkenést a híradás-technikai termék, készülék gyártása ágazatban volt regisztrálható.

A feldolgozóipari termelés több mint egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártása is számottevően, 14 százalékkal csökkent, nagyrészt az összes értékesítés közel háromnegyedét adó hazai eladások visszaesése következtében. Ez a jelenség valamennyi ágazatot hasonlóképpen érintette. A feldolgozóipari termelés több mint egyhatodát adó járműgyártás termelése 12,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 25,1 százalékkal mérséklődött 2007 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 25 százalékkal, az új belföldi rendelések 25,7 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 6,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év novemberében.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első tizenegy hónapjában 0,6 százalékos létszámcsökkenés mellett, 0,9 százalékkal magasabb volt, mint 2007 azonos időszakában.

A tavalyi év első tizenegy hónapjában Magyarország területi egységei közül az ipari termelés négy régióban mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. A legnagyobb mértékű volumencsökkenés a Dél-Alföldön (4,1 százalék) volt. A többi régióban 0,4 és 1,7 százalék közötti volumennövekedést regisztráltunk. Novemberben minden régióban visszaesés volt megfigyelhető.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.