2013. május 29. 12:46

A nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodás érdekében megállapodást írt alá a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) és négy állami tulajdonú gazdasági társaság.

Az MNV szerdai tájékoztatása szerint a Magyar Posta Zrt., az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., a Szerencsejáték Zrt. és a Hungaroring Sport Zrt. a szándéknyilatkozat aláírásával vállalta a szakmai kapcsolatok erősítését.

A program keretében a nemzeti társaságoknak lehetőségük nyílik a döntéshozatali, vállalatirányítási rendszereik folyamatos fejlesztésére, valamint a társadalmi szerepvállalás közös koordinálására.

Hatékonyabb gazdálkodás

Az együttműködés kialakításával az MNV célja a nemzeti vagyonnal való hatékonyabb gazdálkodás elősegítése. A szándéknyilatkozat hangsúlyozza a közös beszerzések, illetve a közös értékesítési akciók fontosságát - közölte a vagyonkezelő.

Ez év március 1-jétől működik az MNV beszerzési csoportja, amely a többségi állami tulajdonú társaságok, illetve a vagyonkezelő közös stratégiai beszerzéseit szervezi. A közös beszerzések célja, hogy a nemzeti társaságok az MNV koordinációjával nyílt közbeszerzési eljárások megindításával, majd egyes esetekben a beérkező érvényes árajánlatok további versenyeztetésével a lehető legolcsóbban jussanak hozzá a szolgáltatásokhoz.

A beszerzési érték nagysága miatt jelentősen kedvezőbb ár elérésére nyílik lehetőség, mint ha a társaságok egyénileg kérnének árajánlatokat. A közös beszerzések további előnye, hogy a megkötött szerződések egységesek, ezáltal könnyen kezelhetőek és áttekinthetőek.

Az eddig lebonyolított közös közbeszerzési eljárások során több mint 1 milliárd forint megtakarítást sikerült elérni, ezért az MNV arra törekszik, hogy a legtöbb területen közös beszerzés keretében jussanak az állami társaságok szolgáltatásokhoz - idézi a közlemény Márton Pétert, a vagyonkezelő vezérigazgatóját.

Az együttműködés célja az is, hogy a nemzeti társaságok megismerjék egymás jó gyakorlatait a felelős gazdálkodás területén, és kialakíthassák a jövőbeni együttműködési lehetőségeket - közölte az MNV.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.