TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A munkanappá nyilvánított szombatokon a cégek nagy része korábban hazaengedi dolgozóit, sőt egyes társaságoknál - a rugalmasság jegyében - be sem kell menni a munkahelyre. A hangsúly ugyanis nem a munkaidőn, hanem az elért eredményen van, derül ki az mfor.hu Heti Hármas sorozatából.

Menedzsment Fórum: - Idén az ünnepek miatt hat munkanapot kell ledolgozni szombaton. Mennyire veszik komolyan a hétvégi munkavégzést a cégnél? Ugyanúgy számonkérik a teljesítményt, mint máskor, vagy ilyenkor lazábbak a szabályok? Hazaengedik-e korábban a dolgozókat? Miben térnek el ezen a napon a megszokott munkarendtől? Jó megoldásnak tartják a kieső munkanapok pótlását? Okoznak-e anyagi kárt az ünnepek a cégnek?


Marchhart Pál, a Vodafone távközlési politikai igazgatója, megbízott HR-igazgatója:

- A Vodafone Magyarország egyes részlegeinél - például hálózatüzemeltetés, márkaboltok és az ügyfélszolgálat - nincs hatása az ünnepnapok miatti munkanap átütemezésnek, hiszen ezen az osztályokon dolgozó munkatársaink egyébként is folyamatosan (mind a hét nap 24 órában) végzik feladataikat.

Az irodai dolgozók esetében - a vezetők javaslata alapján - azok, akiknek a munkaszervezése lehetővé teszi, illetve közvetlen főnökük engedélyezi,
ezeken a napokon két órával korábban fejezhetik be munkájukat. Az ünnepi időszakok (karácsony, szilveszter) - szolgálatatásunk jellege miatt - kiemelt forgalmú napok, ilyenkor nincs szükség kölcsönmunkaerő alkalmazására.


Rigó Imre, a Raiffeisen Bank HR-vezetője:

- Komolyan vesszük a cégnél az ünnepnap miatti munkavégzést, hiszen ez sok szempontból ugyanolyan munkanap, mint a többi. Valótlan lenne azonban azt állítani, hogy ilyenkor teljes értékű a munkavégzés, a dolgozók egy része ugyanis szabadnapot vesz ki, és a külső kapcsolatok sem mind érhetők el.

Akinek nincs sok dolga, ilyenkor korábban haza szokott menni, és a fiókhálózat is rövidített nyitvatartással üzemel. (A bankhoz tartózó fiókok szombaton 8-13 óráig tartanak nyitva.) A dolgozók tudják, hogy a hosszú hétvége miatt érdemes egy szombati napot az irodában tölteni.

A hat hétköznapra eső ünnep számunkra nem jelent kiesést, ugyanis a feladatokat a pontos időbeosztástól függetlenül elvégezzük. Azaz nekünk munkánk van, nem munkaidőnk. A teendőket lehet úgy sűríteni, hogy egy szabadnap ne okozzon fennakadást a tevékenység végzésében. Általában úgy osztjuk be a feladatokat és a munkatársakat, hogy ilyenkor ne kelljen kölcsönmunkaerőt igénybe venni. Azért sem jelent ez problémát, mert a szombati munkanapokon általában jóval kisebb a terhelés is.

Vinczeffy Virág
Vinczeffy Virág (életút)Kapcsolódó cikkek az mfor.hu keresőjéből
Vinczeffy Virág, az Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations ügyfélkapcsolati igazgatója:
-

A kommunikációs tanácsadói munka - jellegéből fakadóan - nem köthető szigorúan vett munkaidőhöz, hiszen a legtöbb esetben rajtunk kívülálló körülményekhez kell rugalmasan alkalmazkodnunk. Éppen ezért az ünnepi kimaradást pótló szombati munkanapokon nem kell bejönni dolgozni a cégnél, de ha az ügyfél úgy kívánja, legalább telefonon elérhetők vagyunk.

Teljes rendelkezésre állást biztosítunk a hétköznapokra eső nemzeti ünnepek idejére is, de minden ilyen alkalommal előre egyeztetünk ügyfeleinkkel, várhatóan milyen szintű szolgáltatást várnak el tőlünk. Amennyiben úgy alakul, hogy kollégáinknak mégis dolgozniuk kell egy előre eltervezett szabadnapon, hétvégén vagy ünnepnapon, akkor természetesen az elveszett időt később visszaadjuk számukra.

Tulajdonosunk és ügyfeleink is elsősorban eredményeket várnak tőlünk, így elsősorban tehát nem a blokkoló órán található bejegyzést tartjuk mérvadónak. S ez az év minden napjára igaz.

Temészetesen léteznek olyan intenzív időszakok, sajtóesemények, rendezvények vagy hirtelen krízishelyzetek, amelyek az átlagosnál több energiát és rugalmasságot igényelnek munkatársaink részéről. Előfordulhat például, hogy egy-egy ügyfelünk nagyobb eseménye vagy azonnali reakciót igénylő krízishelyzetének kezelése érdekében fel kell áldoznunk hétvégéinket, szabadnapjainkat.

Ugyanígy alkalmazkodást igényel az a tény, hogy budapesti irodánk koordinálja több nemzetközi ügyfelünk regionális kommunikációs aktivitását a régióban. Mivel ügyfeleink jelentős része nemzetközi nagyvállalat, ezért az időzónabeli különbségek és az ünnepnapok miatti szolgáltatás-kiesés áthidalására egyedül a rugalmasság nyújthat megoldást.

Nagy Vajda Zsuzsa
Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.