2p

Csak a parkolás megadóztatásával 20 milliárdot szednének be, de vannak további terveik is.

Az élelmiszerláncok kemény megsarcolására készül a kormány: az Index.hu megszerezte a Lázár János vezette Miniszterelnökség és a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium közös előterjesztését, melyet a diszkontláncok megrendszabályozása érdekében készülnek benyújtani a parlamentnek.

A kormány részéről az utóbbi néhány hét egyik slágertémája az volt, hogy az élelmiszerláncok Magyarországra silányabb minőségű árukat szállítanak, mint Nyugat-Európába - a mostani javaslatot feltételezhetően ez fűti.

Az előterjesztés szerint 20 milliárd forint értékben adóztatnák meg az áruházak parkolóit, törvényben rögzítenék a maximális keretet, melyet a diszkontláncok reklámra fordíthatnak, és mivel a javaslat reklámnak minősíti az ingyenes buszjáratokat, azokra se vár semmi jó. Előírnák továbbá, hogy az áruházak vegyenek fel több embert, megtiltanák, hogy különböző termékeket gyűjtőcsomagban árusítsanak, a vasárnapi munkavégzés után pedig 100 százalékos bérpótlékot vezetnének be.

Az előterjesztés szerint a kormány célja az, hogy „egészségesebb szerkezetű” hazai kereskedelmi szektort alakítson ki.

A javaslatot az Index értesülései szerint a kormány szerdán meg is tárgyalja, és ha kedvező fogadtatásra lel, akkor a parlamentnek is benyújtják. Arról is szót ejtenek a szövegben, hogy az EU-nak
várhatóan nem tetszik majd a program, és ez kötelezettségszegési eljárásokat is hozhat, ezért ne egyszerre, hanem lépésenként terjesszék a parlament elé.

A Miniszterelnökség délután az indexes cikkre reagálva az MTI-nek elismerte, hogy valóban terítéken van a diszkontláncok ügye, de ezen túl semmi konkrétumról nem ejtettek szót. Egy kis euzás azért már ide is jutott: "Bizonyosak vagyunk abban, hogy bármely intézkedéssel, amelyet a kormányzat hozni fog, a nemzetközi láncok azonnal Brüsszelhez fognak fordulni" - írják a közleményükben. Azt is hozzátették, hogy a kormány nem a nemzetközi láncok profitjának növeléséért, hanem a hazai fogyasztók érdekeiért dogozik, így minden a Brüsszel felől érkező támadással fel fogják venni a harcot.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!