<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Sztrájkbizottság alakult a Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási gyárában, mivel a szerdai - második - bértárgyaláson sem jutottak egyelőre egyezségre az érdekvédők a munkaadóval; március 9-én újra tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, s ha akkor sem sikerül megállapodniuk, "akár másnap leállhat a munka" - közölte az MTI-vel a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) szerdán.

A gumigyártó cég 1800 dolgozójából több mint 1700-at érint hátrányosan az új adótörvény, "ezért nem százalékokról, hanem konkrét számokról folyik a vita", speciális helyzetben kell megállapodni - olvasható a közleményben. Az abban leírtak szerint "az eddigi sikertelen tárgyalások miatt sztrájkhangulat uralkodik" a gyárban, s a sztrájkbizottság megalakítását követően megkezdődött egy esetleges munkabeszüntetés előkészítése.

A törvény értelmében a felek hét napon belül újra kötelesek tárgyalni, s ez idő alatt egy alkalommal, a két órás időszakot meg nem haladóan, élhetnek a figyelmeztető sztrájk lehetőségével is. A dolgozók többsége jelezte csatlakozási szándékát a sztrájkhoz a közlemény szerint.

Kiss Béla, a VDSZ alelnöke, a sztrájkbizottság elnöke az MTI-nek elmondta: az érdekvédők 8 százalékos bértömegnek megfelelő béremelést, vagy más struktúrában egységes fix összegű béremelést tartanának elfogadhatónak az adótörvények miatt a kiskeresetűek keresetcsökkenésének kompenzálására. A munkáltató ezzel szemben 6 százalékos béremelésre tett javaslatot.

Szerdán másodszor ültek tárgyalóasztalhoz az érdekképviseletek és a munkáltató képviselői. A Hankook Tire Magyarország Kft. ez alkalommal az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) által ajánlott legmagasabb, 6 százalékos béremelésre tett javaslatot - mondta el az MTI érdeklődésére a rácalmási gyár kommunikációs menedzsere. A tárgyalások folytatódnak, de a döntéshez hosszabb idő kell. A Hankooknál egyébként eddig minden évben volt béremelés - tette hozzá Roy Katalin.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.