2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Leépíti árupiaci üzletágát a brit Barclays Bank. A Barclays csökkenti kereskedési tevékenységét a nemesfémpiacon, a mezőgazdasági árupiacon és az energiahordozók piacán. A Financial Times (FT) pénzügyi napilap információi szerint a banknál hamarosan hivatalosan is bejelentik a döntést.

A Barclays a világ egyik legnagyobb árupiaci kereskedelemmel foglalkozó pénzintézete, de most azzal szembesült, hogy az ágazatból származó jövedelmek csökkentek, és egyre jobban szigorodik a piaci szabályozás.

Az amerikai felügyeleti hatóságok elkezdték felülvizsgálni eddigi működési szabályzatukat, a Barclays pedig éppen perben áll az amerikai állammal. A bankot azzal gyanúsítják, hogy manipulálta az amerikai energiaárakat és 470 millió dolláros büntetést akarnak kiszabni rá.

Antony Jenkins vezérigazgató május 8-án több ezer alkalmazott elbocsátását jelentheti be a Barclays veszteséges részlegeinél, de a FT cikke szerint a bank már április 22-én közzéteszi, hogy szűkíti és átalakítja árupiaci tevékenységi körét.

A Barclays döntése nem lenne egyedi, a Morgan Stanley, a Deutsche Bank, az UBS és a Royal Bank of Scotland hasonló lépésekről számolt be, leginkább a várhatóan kisebb ágazati bevételek miatt. Piaci felmérések szerint 2013-ban a tíz legnagyobb árukereskedelemmel foglalkozó banknak 4,5 milliárd dollár jövedelme volt ezekből az üzletekből, míg 2008-ban még 14,1 milliárd dollár. A nagyobb bankok közül eddig egyedül a Goldman Sachs jelentette ki határozottan, hogy kitart az árupiac mellett. Az "túl fontos az ügyfeleknek, hogy kivonuljunk" - szögezték le. A Barclays eddig nem kommentálta a Financial Times értesüléseit.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!