TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. április 21. 14:37

Leépíti árupiaci üzletágát a brit Barclays Bank. A Barclays csökkenti kereskedési tevékenységét a nemesfémpiacon, a mezőgazdasági árupiacon és az energiahordozók piacán. A Financial Times (FT) pénzügyi napilap információi szerint a banknál hamarosan hivatalosan is bejelentik a döntést.

A Barclays a világ egyik legnagyobb árupiaci kereskedelemmel foglalkozó pénzintézete, de most azzal szembesült, hogy az ágazatból származó jövedelmek csökkentek, és egyre jobban szigorodik a piaci szabályozás.

Az amerikai felügyeleti hatóságok elkezdték felülvizsgálni eddigi működési szabályzatukat, a Barclays pedig éppen perben áll az amerikai állammal. A bankot azzal gyanúsítják, hogy manipulálta az amerikai energiaárakat és 470 millió dolláros büntetést akarnak kiszabni rá.

Antony Jenkins vezérigazgató május 8-án több ezer alkalmazott elbocsátását jelentheti be a Barclays veszteséges részlegeinél, de a FT cikke szerint a bank már április 22-én közzéteszi, hogy szűkíti és átalakítja árupiaci tevékenységi körét.

A Barclays döntése nem lenne egyedi, a Morgan Stanley, a Deutsche Bank, az UBS és a Royal Bank of Scotland hasonló lépésekről számolt be, leginkább a várhatóan kisebb ágazati bevételek miatt. Piaci felmérések szerint 2013-ban a tíz legnagyobb árukereskedelemmel foglalkozó banknak 4,5 milliárd dollár jövedelme volt ezekből az üzletekből, míg 2008-ban még 14,1 milliárd dollár. A nagyobb bankok közül eddig egyedül a Goldman Sachs jelentette ki határozottan, hogy kitart az árupiac mellett. Az "túl fontos az ügyfeleknek, hogy kivonuljunk" - szögezték le. A Barclays eddig nem kommentálta a Financial Times értesüléseit.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.