2001. március 17. 11:00

A szakszervezetek igénylik, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) valamennyi egyezménye, ajánlása nyomon követhető legyen magyar nyelven.

A szakszervezetek igénylik, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) valamennyi egyezménye, ajánlása nyomon követhető legyen magyar nyelven, s ezt a törekvést a Nemzeti ILO Tanács kormányzati és munkaadói oldala is támogatja - derül ki a testület feladattervéből. Ennek érdekében könyv és CD-ROM kiadását tervezik az ILO segítségével.

A testület egy listáról választotta ki az idén indítandó programokat. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kollektív megállapodások elősegítése, segítségnyújtás a munkavállalói, munkaadói reprezentativitási viszonyok tisztázásához. A témakört a szociális partnerek részvételével tanulmány készítésével dolgozzák fel. Bemutatják a szociális partnerek tárgyalásainak magyarországi helyzetét, törekvéseiket, lehetőségeiket. A témakört szeptemberben már nemzetközi konferencia keretei között vitatják meg a programjavaslat szerint.

Ugyancsak nemzetközi konferenciát terveznek arról, hogy miként határozzák meg a reprezentativitást az Európai Unióban, illetve miként kötnek kollektív szerződéseket a munkáltatók és a szakszervezetek. Értékelik a magyarországi helyzetet, különös tekintettel az ágazati kollektív szerződésekre.

Az idei programok között szerepel az ILO ellenőrzési és panaszeljárásairól szóló ismertetés. Ez nemzetközi szeminárium keretében valósul meg a hazai munkavállalói, munkaadói érdekképviseletek, ILO-előadók részvételével, a tervek szerint májusban. A piaci körülményekhez jobban igazodó úgynevezett atipikus foglalkoztatási formák, így például a részmunkaidős, vagy határozott időre szóló alkalmazás, uniós és magyarországi tapasztalatainak megvitatására nemzetközi szeminárium ad majd lehetőséget a tervek szerint az év végén. A munkahelyi esélyegyenlőség javítását képzési programmal kívánják szolgálni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.