2017. március 10. 19:48

A vizes-vb költségnövekedése bőven túllépi a kormány által engedélyezett mértéket.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Egyre-másra emelkednek a 2017-es budapesti vizes világbajnokság kivitelezési költségei. Csak ma portálunk, az mfor, illetve az index is beszámolt olyan tételekről, amelyeknél jóval az eredetileg tervezett ár felett kötött szerződést a megrendelő a kivitelezővel. Cikkünk két esetet mutatott be, amikor 37,9, illetve 146 százalékkal haladta meg a szerződés értéke az eredetileg becsült összeget. Az index példájában a 198 milliós eredeti összeg nőtt 308 millióra.

Az uszoda eredeti terve. Ez sem így lett 

Csakhogy néhány hete erre már nem kerülhetne sor.

A kormány az év elején döntött arról, hogy azoknál a beszerzéseknél, ahol a tervezetten felül 30 százalékot meghaladó többletköltséget akar elfogadtatni a megbízott, a megbízónak nem szabad elfogadnia az ajánlatot.

Ezt azzal magyarázta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy elejét kell venni az indokolatlan költéseknek. Ezért néhány hete egy kormányhatározatban rögzítették, hogy 30 százalékot meghaladó túlköltést nem lehet elfogadni, de már 15 százalék esetén is igazságügyi szakértőnek kell állást foglalnia.

Amikor ez még csak terv volt, megkérdeztük a minisztert az egyik kormányinfón, hogy ezek a szigorú szabályok érvényesek lesznek-e például a vizes-vb projektre. Lázár akkor igennel felelt. Vagyis a jogszabályok erre a beruházásra ugyanúgy vonatkoznak, mint bármelyik más, közösségi forrásból megvalósuló fejlesztésre.

Kíváncsian várjuk, hogy valóban alkalmazzák-e a túlköltést megakadályozó kormányzati szabályokat a fent említett esetekben.

mfor.hu