2p

A globális kőolaj-kitermelés váratlan visszaesése nélkül tovább erősödhetnek 2015 első felében azok a hatások, amelyek most a kőolaj árának csökkenését okozzák - szerepelt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pénteken kiadott havi jelentésében.

Az IEA általában nem közöl becsléseket az olaj várható világpiaci áráról, de most kivételt tett. Az elemzés szerint hiába nagyok a nem hagyományos kőolaj-kitermelési módszerek költségei, a kereslet és a kínálat viszonyából az következik, hogy nem várható a Brent olaj árának stabilizálódása a hordónkénti 80-90 dolláros szinten sem, az még túl magas.

Az IEA szerint nő a nyomás a Kőolajexportáló Országok Szervezetén (OPEC), hogy tagországai csökkentsék kitermelésüket, de jelentés elkészítésének időpontjában még semmilyen hivatalos bejelentést sem tett az OPEC.

2014-ben az IEA a globális napi kőolajkereslet 680 ezer hordós növekedésére számít, öt év óta most a leglassabb a növekedés. A szervezet szerint új fejezet kezdődik az olajipar történetében. Kínában átalakul és lassul a gazdasági növekedés, így kisebb a kereslet, az Egyesült Államokban a palaolaj miatt nő a kitermelés, azaz összességében nem várható áremelkedés.

A kőolaj drágulását csak a kitermelés váratlan visszaesése okozhatná. Erre van némi esély, mert az IEA szerint magasak a termelést fenyegető kockázatok, különösen Irakban és Líbiában, ahol országon belüli fegyveres konfliktusok vannak.

Péntek délelőtt a Brent olaj hordónkénti ára 76,76 dollárra, négyéves mélypontra süllyedt. Délutánra korrigált az ár, elérte a hordónkénti 78,23 dollárt, de még mindig bő 30 százalékkal van alatta a júniusi 115 dolláros hordónkénti árnak.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!