2011. február 17. 11:22

Lekörözte a nyugati versenytársakat a tavalyi utolsó negyedévben a Lenovo; a legnagyobb kínai számítógépgyártó az amerikai Hewlett-Packardnál(HP), a Dellnél és az Acernél is nagyobb mértékben növelte forgalmát.

A társaság csütörtöki jelentése szerint az adózott nyereség 99,65 millió dollár volt 2010 utolsó három hónapjában, 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A bevétel 22 százalékkal 5,81 milliárd dollárra nőtt. A kínai cég így két éve a legjobb negyedévet zárta.

A számítógépgyártók világrangsorában a negyedik helyen álló társaság 9,48 millió számítógépet (PC) adott el, 21,4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A Gartner informatikai piackutató cég adatai alapján a növekedés mértéke messze meghaladja a globális PC-piac 3,1 százalékos bővülését, és az első három helyezett - a HP, az Acer és a Dell - növekedési ütemét is.

Az úgynevezett nyereséghányad - profit margin, vagyis az árbevételnek az a része, amely profittá válik - 2,2 százalékra nőtt a harmadik negyedévi 1,9 százalékról. Az ágazatban jellemzően alacsony nyereséghányad arra ösztönzi a cégeket, hogy új területekre is belépjenek és szövetségeket kössenek, akár a versenytársakkal is. Így tesz a Lenovo is, tavaly májusban például a LePhone nevű készülékkel belépett az okostelefonok piacára, az év végén pedig közös vállalatot alapított a NEC nevű japán PC-gyártóval.

A Lenovo 2005-ben lépett elő globális szereplővé, az amerikai IBM PC-gyártó üzletágának felvásárlásával.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.