4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az időeltolódás miatt várhatóan sok magyar munkavállaló maradhat le a pekingi olimpia számunkra releváns, fontos eseményeiről. A hazai munkaadók vajon lehetővé teszik-e, hogy a dolgozók ne maradjanak le a legfontosabb pillanatokról, honfitársaink esetleges győzelméről? Az mfor.hu bemutatja néhány nagyobb, Magyarországon jelen lévő cég gyakorlatát.

Hackl Mónika, a Tesco-Global Zrt. külsős kommunikációs vezetője:

- Nálunk a 22 ezer dolgozó nagy része az áruházainkban dolgozik, ahol folyamatosan biztosítanunk kell a munkaerőt. Így sajnos nem megoldható, hogy minden egyes dolgozónk láthassa, amikor éppen honfitársaink küzdenek az érmekért.

Ugyanakkor mivel sokan több műszakban dolgoznak, azon munkavállalóink, akik semmiképpen nem akarnak lemaradni az eseményekről, kérhetik beosztásukat arra az időszakra, amikor éppen nincs közvetítés. Akik pedig napközben végzik munkájukat, a pihenőidejükben, munka után tájékozódhatnak az eseményekről, nézhetik meg a napi összefoglalókat.

Az irodákban a kis létszámú munkaerő az eladótérben dolgozókhoz hasonlóan szintén eléggé megfeszített tempóban dolgozik, úgyhogy nekik sincs idejük napközben televízión, interneten követni az eseményeket.

A dolgozóink egyébként tudtommal nem is fordultak ilyen kéréssel a vezetőkhöz, azzal sem találkoztunk, hogy az olimpia ideje alatt többen szerettek volna kivenni szabadságot. Bár ezt valójában nehezen is oldhatnánk meg, hiszen az áruházakban mindig elegendő munkaerőnek kell lennie. Mivel az alkalmazottak munkaideje jól kihasznált, ezért nincs alkalmuk arra, hogy munkavégzés közben tévénézéssel töltsék az időt.

Árvai István, a KÉSZ Kft. PR és kommunikációs igazgatója:

- Nagy nehézséget okozna, ha az olimpia számunkra releváns, nagy pillanatainál a teljes leállást választanánk. Azonban a fizikai dolgozóknak is lehetőségük van arra, hogy a munkaközi szünetekben a belső dolgozói portálon informálódjanak az eredményekről.

Az irodai dolgozóknál más a helyzet, hiszen mindenhol használják az internetet, így nem maradhatnak le semmilyen fontos történésről. Ezen túl a budapesti központban, illetve a telephelyeinken is létrehoztunk egy-egy tárgyalót, ahová televíziós készülékeket is elhelyeztünk. Bár ennek elsődleges célja reklámüzeneteink közvetítése, az alkalmazottainknak is lehetőségük van arra, hogy rá-rápillantsanak napközben.

Dolgozóink ráadásul úgymond kiváltságos helyzetben vannak, hiszen akár találkozhatnak is a magyar olimpikonokkal Szegeden, a fesztiválhelyszínünkön. Ezt a játékok szponzoraként hoztuk létre, és napi közvetítésekkel, ismétlésekkel, beszélgetésekkel és koncertekkel készülünk. Szegedi kollégáink találkozhatnak itt olimpiai érmeseinkkel is, akik nálunk fognak először a nagyközönség elé állni.

Bár nem tapasztaltuk, hogy idén augusztusban többen mentek volna esetleg az olimpia miatt szabadságra, természetesen most is, mint mindegy nyáron viszonylag sok munkatársunk tölti ez idő alatt a pihenését. Közülük bizonyára sokan fogják idejük nagy részét a sportesemények megtekintésével és szurkolással tölteni.

Szabó Eszter, a GE Corporate kommunikációs és Public Affairs igazgatója:

- Mivel a GE az olimpia egyik főszponzora és infrastruktúra-beszállítója, így fontosnak tartjuk, hogy dolgozóink értesüljenek a sporteseményekről és az őket érdeklő eredményekről, illetve a cég olimpiával kapcsolatos tevékenységéről. A magyarországi alkalmazottak – külföldi társaikhoz hasonlóan – egy belső intranetes rendszerben tájékozódhatnak az ötkarikás játékok GE-hez kapcsolódó különböző történeteiről.

Ráadásul ez nem egy egyoldalú kommunikáció a munkavállalókkal, hiszen lehetőségük van interaktív módon használni a belső honlapot. Minden nap részt vehetnek egy kvízjátékban, amely keretében a nap kérdésére – amelyet az aznapi történéseket szem előtt tartva találnak majd ki – bármelyik dolgozó beküldheti a választ. Azok közül, akik helyesen válaszoltak, kisorsolják a nyertest, aki egy olimpiai kitűzőt kap.

A nap fotóját - amely a GE-hez tartozó amerikai NBC televízió egy-egy tudósításához kapcsolódik majd -, az alkalmazottak is letölthetik a belső kommunikációs felületről.

A GE munkavállalóiként első kézből kaphatjuk meg az információkat, hiszen egyik kollégánk „újságíróként” van jelen az eseményen, és augusztus 8-ától minden nap élő közvetítéssel jelentkezik a blogján.

Útjára indul egy kezdeményezés is „Küldj egy üzenetet Pekinbe” szlogennel. Ennek keretében a cég valamennyi alkalmazottja eljuttathatja saját véleményét, meglátásait, biztatását a kínai fővárosba, a cég által a játékokra épített bemutató központjába (Imagination Center), ahol azok elektronikusan megjelennek és olvashatók a látogatók számára. Az e hét szerdán megnyitott központ a GE olimpiai játékok alatt felhasznált technológiáit és berendezéseit mutatja be a látogatóknak.

Kovács Zita

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!