2001. szeptember 16. 11:00

A Linde idén januárban egyesült az AGA Gáz Kft.-vel, így az AGA korábbi telephelye feleslegessé vált.

Sikeres fúziót követőn eladja Illatos úti ingatlanának egy részét a műszaki gázok gyártásában és forgalmazásában piacvezető Linde Gáz Magyarország Rt. A Linde idén januárban egyesült az AGA Gáz Kft.-vel, így az AGA korábbi telephelye feleslegessé vált. Az értékesítéssel megbízott KPMG Ingatlantanácsadó Kft. jövő márciusig kívánja eladni a 42 ezer négyzetméteres ferencvárosi ingatlant.

A nemzetközi fúziós hullám nyomán a németországi székhelyű Linde 1999 augusztusában vásárolta meg a konkurens svéd AGA tulajdonjogát. A versenyhivatali engedélyezés után idén januárban a magyarországi leányvállalatok is összeolvadtak. Az egyesüléssel a korábban is piacvezető Linde megerősítette pozícióját. Az AGA tevékenységét a Linde átvette, és elosztotta öt hazai telephelye között.

"A fúzió törvényszerűen racionalizálással járt: a párhuzamosan működő egységeket leépítettük, így az egyesüléssel összességében 10 %-kal csökkent a dolgozók száma" - hangsúlyozta Érdi György, a Linde vezérigazgatója. Az egyesülés egyúttal a további növekedést szolgálja, a Linde további jelentős beruházásokat tervez. A kazincbarcikai telephelyen például jelenleg folyik Európa egyik legnagyobb szénmonoxid-termelő berendezésének üzembe helyezése, ez a Borsodchem Rt.-ét látja el a szükséges szénmonoxiddal és hidrogénnel.

Bár a cég folyamatosan bővíti hazai kapacitását, a korábbi AGA-ingatlanra nincs szüksége. Az eladásra váró telephelyen 2745 négyzetméteren öt ipari csarnok áll, valamint két irodaépület, több mint 1400 négyzetméternyi alapterülettel. "Az ingatlan alkalmas székhelynek, illetve ideális gyártásra, raktározásra egyaránt. Kiváló az infrastruktúra, és jól megközelíthető - közel az M0-ás körgyűrű és az M5-ös autópálya, és kiépíthető a vasúti kapcsolat is. Igazi ipari terület, közel a város szívéhez" - hangsúlyozta a Linde vezérigazgatója.

A Linde Gáz Magyarország Rt. 19 milliárd forintos éves forgalmával a legnagyobb hazai műszaki és egészségügyi gázokat előállító és forgalmazó cég. Termékeit használják a kohászattól kezdve az élelmiszeriparon át a környezetvédelemig az ipar valamennyi területén, illetve a gyógyászatban és a kutatásban is. A répcelaki székhely mellett a társaságnak gyártó- és értékesítési telepe van Budapesten, Miskolcon, Dunaújvárosban és Kazincbarcikán, a termékek forgalmazását országszerte 210 lerakat segíti.