<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Valószínűleg mégis a több mint hatmilliárd forinttal magasabb árat kínáló M-0 déli ág II. Konzorcium szélesítheti ki az M0-s egyik déli szakaszát, legalábbis ha sikerül eleget tennie a Közbeszerzési Döntőbizottság (Kdb) hiánypótlási felhívásának. A Kdb az alacsonyabb árat bevállaló Porr Építési Kft. ajánlatát ismételten érvénytelenné nyilvánította - az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) hivatalosan egy hónapon belül hoz megint döntést a meglehetősen furcsa körülményekkel tarkított ügyben. Mfor.hu háttér.

Több mint 30 milliárd forint a tét (Fotó: MTI)

Újabb határozatot hozott a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDb) az M0 útgyűrű déli szektorának az M6 autópálya és az 51. számú főút közötti szakasza bővítésére kiírt közbeszerzési eljárásban, közölte hétfőn a tendert meghirdető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF).

Megint elmeszelték a Porrt

Közleménye szerint a KDb a jogorvoslati kérelemmel élő Porr Építési Kft. kérelmi elemeinek többségét elutasította, és ismételten megállapította a cég ajánlatának érvénytelenségét (Emiatt természetesen a Porr még fordulhat bírósághoz – a szerk.) Ezzel párhuzamosan azonban megsemmisítette a NIF Zrt. második, október 26-i döntését, amely az M-0 déli ág II. Konzorciumot hirdette ki győztesnek.

A Kdb egyúttal hiánypótlási felhívás küldési kötelezettséget írt elő utóbbi konzorcium számára két igazolással kapcsolatban. Az egyik esetben a becsatolt idegen nyelvű irat fordítását nem fogadta el hiteles fordításnak, a másik esetben eszközökkel kapcsolatos nyilatkozat hiányosságát állapította meg.

A NIF 30 napon belül jogosult új döntést hozni az ügyben – az M-0 déli ág II. Konzorcium valószínűleg eleget tesz majd a hiánypótlási felhívásnak, így a NIF feltehetőleg ismét ezt a konzorciumot fogja kihirdetni győztesnek.

A drágább ajánlat áll nyerésre

Mint arról korábban beszámoltunk, a három pályázó közül az M-0 déli ág II. Konzorcium vállalta legdrágábban, nettó 34 milliárd 870 millió forintért a szakasz kibővítését, míg a Porr Építési Kft. 28,3 milliárd forintos árat adott meg.

Azt korábbi határozatában a KDb is elismerte, hogy a Porr ajánlata versenytársainak állításával ellentétben nem tartalmaz kirívóan alacsony árat, és az is egyértelmű, hogy – korábbi referenciái alapján – alkalmas lenne a munka elvégzésére. Ennek ellenére most úgy tűnik, hogy mégis a több mint hatmilliárd forinttal drágább ajánlat győz – tehát ennyivel kerül majd többe a lehetségesnél az adófizetőknek a munkálatok elvégzése.

Az mfor.hu azon kérdésére, hogy nem érzi-e a NIF Zrt. a közérdekkel ellentétesnek, hogy a legdrágább ajánlatot tévő pályázót hirdették ki győztesnek, Fazakas Orsolya kommunikációs igazgató korábban annyit közölt: "A NIF Zrt. feladata, hogy a közbeszerzési törvény előírásai szerint jogszerűen járjon el. Mi ennek eleget tettünk."

Mint ismert, a fordulatos történet kezdetén még a Porrnak állt a zászló, hiszen a NIF augusztus 19-i döntése alapján ő végezhette volna a szóban forgó útszakasz bővítését. A két vesztes pályázó azonban fellebbezést nyújtott be a KDb-hez, amely szeptember 23-i határozatában megsemmisítette a NIF döntését. Ennek részeként az M-0 déli ág II. Konzorcium korábban érvénytelennek nyilvánított ajánlatát érvényessé változtatta, míg a másik két csoportét érvénytelenítette.

A NIF erre hivatkozva változtatta meg korábbi döntését, és hirdette ki második körben győztesnek az M-0 déli ág II. Konzorciumot. Ebbe viszont a Porr nem nyugodott bele, október 29-én a KDb-hez fordult, aminek nyomán a bizottság megtiltotta szerződéskötést a NIF Zrt.-nek.

"Felszívódott" dokumentumok

A KDb újabb tárgyalását november közepén tartotta, amelyen többek között kiderült, hogy az M-0 déli ág II. Konzorcium bankgaranciájának meghosszabbítását igazoló dokumentum egy időre "felszívódott": azt a NIF Zrt. a vesztes cégnek november elején nem tudta bemutatni, a Kdb számára küldött pakkból pedig állítólag kifelejtette. Ez azonban a jelek szerint nem zavarta a KDb-t, amely mostani határozatában - a NIF Zrt. álláspontjával megegyezően - azt állapította meg, hogy a bankgarancia megfelelő volt.

További furcsa körülmény, hogy a Porr ajánlatát a KDb korábban azzal az indokkal érvénytelenítette, hogy életrajzai hiányosak, ráadásul hiányzik egy betonkeverője.

Az útszakasz egyébként nem csak drágábban, hanem jókora késéssel is épül majd meg: valószínűleg a NIF által legutóbb 2012 harmadik negyedévre módosított átadási határidő sem lesz tartható.

Wéber Balázs

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.