2001. augusztus 21. 11:00

A Magyar Nemzeti Bank keddi tájékoztatása szerint ez év júniusában az ország tulajdonosi hitelek nélküli nettó devizaadóssága 4,6 milliárd euró volt, szemben a május végi 4,3 milliárd euróval.

Tavaly júniusban a hasonlóan számított nettó devizaadósság 6,49 milliárd eurót ért el.

Az ország bruttó devizaadóssága - tulajdonosi hitelek nélkül - 2001 júniusában 29,8 milliárd euróra rúgott, szemben a május végi 28,9 milliárd euróval. Tavaly júniusban a tulajdonosi hitelek nélkül az ország devizában fennálló bruttó adóssága 25,3 milliárd eurót tett ki.
A nemzetgazdaság bruttó adóssága tulajdonosi hitelekkel és forintkötvényekkel együtt ez év júniusában 38 milliárd euró volt, míg ez év májusában 36,8 milliárd eurót tett ki.
A tulajdonosi hitelekkel együtt az ország bruttó külső adóssága tavaly június végén 30,75 milliárd euróra rúgott.

Az ez év júniusi adatból az államháztartás és a jegybank bruttó külföldre irányuló tartozása 18,2 milliárd euró volt, ebből a forintkötvények állománya 4,1 milliárd eurót tett ki. Az államháztartás és a Magyar Nemzeti Bank májusban 17,5 milliárd euró külfölddel kapcsolatos összes devizaadóssággal rendelkezett, ebből a forintkötvények összege 3,9 milliárd euró volt.

A bruttó külső adósságból a magánszektor összesen ez év júniusában 19,8 milliárd euró tartozást mondhatott magáénak, ebből a tulajdonosi hitelek összege 4,1 milliárd eurót tett ki. Ez év májusában a magánszektor összességében 19,3 milliárd euróval tartozott külföldre, melyből a tulajdonosi hitelek állománya 4,00 milliárd euró volt.

A nemzetgazdaság tulajdonosi hitelekkel és forintkötvényekkel együtt számított nettó adóssága júniusban 12,4 milliárd euró volt, míg májusban 11,8 milliárdot ért el. A nettó külföldi adósság tulajdonosi hitelekkel és forintkötvényekkel együtt, tavaly június végén 11,68 milliárd eurót mutatott.A júniusi - tulajdonosi hitelekkel együtt vett - nettóadósságból az államháztartás és a Magyar Nemzeti Bank 2,4 milliárd euróval rendelkezett, a magánszektor pedig 10 milliárd eurót mondhatott magáénak. A nettóadósságból a tulajdonosi hitelek összege 3,7 milliárd euró volt. Ez év májusában az államháztartás és az MNB nettó külső adóssága 2,2 milliárd eurót tett ki, míg a tulajdonosi hitelekkel együtt számítva a magánszektor 9,6 milliárd euróval tartozott külföldre. Ebből májusban a magánszektornak nyújtott tulajdonosi hitelek nettó módon számítva 3,7 milliárd eurót tettek ki. A bruttó külföldi adósság alakulása mögött az áll, hogy a tranzakciók 1 milliárd, míg a keresztárfolyamok alakulása az ár és egyéb állományváltozások 0,2 milliárd euróval növelték májushoz képest a tulajdonosi hitelekkel együtt vett bruttó adósságot.

A nettó külföldi adóságot a tranzakciók 0,2 milliárd euróval, a keresztárfolyam változások, ár- és egyéb állományváltozások 0,4 milliárd euróval növelték júniusban.