2001. augusztus 21. 11:00

A Magyar Nemzeti Bank keddi tájékoztatása szerint ez év júniusában az ország tulajdonosi hitelek nélküli nettó devizaadóssága 4,6 milliárd euró volt, szemben a május végi 4,3 milliárd euróval.

Tavaly júniusban a hasonlóan számított nettó devizaadósság 6,49 milliárd eurót ért el.

Az ország bruttó devizaadóssága - tulajdonosi hitelek nélkül - 2001 júniusában 29,8 milliárd euróra rúgott, szemben a május végi 28,9 milliárd euróval. Tavaly júniusban a tulajdonosi hitelek nélkül az ország devizában fennálló bruttó adóssága 25,3 milliárd eurót tett ki.
A nemzetgazdaság bruttó adóssága tulajdonosi hitelekkel és forintkötvényekkel együtt ez év júniusában 38 milliárd euró volt, míg ez év májusában 36,8 milliárd eurót tett ki.
A tulajdonosi hitelekkel együtt az ország bruttó külső adóssága tavaly június végén 30,75 milliárd euróra rúgott.

Az ez év júniusi adatból az államháztartás és a jegybank bruttó külföldre irányuló tartozása 18,2 milliárd euró volt, ebből a forintkötvények állománya 4,1 milliárd eurót tett ki. Az államháztartás és a Magyar Nemzeti Bank májusban 17,5 milliárd euró külfölddel kapcsolatos összes devizaadóssággal rendelkezett, ebből a forintkötvények összege 3,9 milliárd euró volt.

A bruttó külső adósságból a magánszektor összesen ez év júniusában 19,8 milliárd euró tartozást mondhatott magáénak, ebből a tulajdonosi hitelek összege 4,1 milliárd eurót tett ki. Ez év májusában a magánszektor összességében 19,3 milliárd euróval tartozott külföldre, melyből a tulajdonosi hitelek állománya 4,00 milliárd euró volt.

A nemzetgazdaság tulajdonosi hitelekkel és forintkötvényekkel együtt számított nettó adóssága júniusban 12,4 milliárd euró volt, míg májusban 11,8 milliárdot ért el. A nettó külföldi adósság tulajdonosi hitelekkel és forintkötvényekkel együtt, tavaly június végén 11,68 milliárd eurót mutatott.A júniusi - tulajdonosi hitelekkel együtt vett - nettóadósságból az államháztartás és a Magyar Nemzeti Bank 2,4 milliárd euróval rendelkezett, a magánszektor pedig 10 milliárd eurót mondhatott magáénak. A nettóadósságból a tulajdonosi hitelek összege 3,7 milliárd euró volt. Ez év májusában az államháztartás és az MNB nettó külső adóssága 2,2 milliárd eurót tett ki, míg a tulajdonosi hitelekkel együtt számítva a magánszektor 9,6 milliárd euróval tartozott külföldre. Ebből májusban a magánszektornak nyújtott tulajdonosi hitelek nettó módon számítva 3,7 milliárd eurót tettek ki. A bruttó külföldi adósság alakulása mögött az áll, hogy a tranzakciók 1 milliárd, míg a keresztárfolyamok alakulása az ár és egyéb állományváltozások 0,2 milliárd euróval növelték májushoz képest a tulajdonosi hitelekkel együtt vett bruttó adósságot.

A nettó külföldi adóságot a tranzakciók 0,2 milliárd euróval, a keresztárfolyam változások, ár- és egyéb állományváltozások 0,4 milliárd euróval növelték júniusban.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.