TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. július 14. 15:29

Egy hónap múlva 86 dolgozóját bocsátja el a Magyar Televízió (MTV) - a menedzsment és az üzemi tanács képviselői által aláírt megállapodásról hétfőn tájékoztatott közleményben a közmédium.

Mint tudatták: 76 szellemi és 10 fizikai dolgozó munkaviszonya szűnik meg; előbb az előzetes tájékoztatók átadása kezdődik meg, majd harminc nappal ezt követően kapják kézhez az érintettek a munkaviszony megszüntetését kimondó végleges értesítést.

A közlés szerint a csoportos létszámcsökkentésben érintettek három lehetőség közül választhatnak: távozhatnak közös megegyezéssel, rendes felmondással, vagy korkedvezménnyel nyugdíjba mehetnek.

Egyebek mellett azt is jelezték: az MTV vállalta, hogy házastársak közül csak az egyik félnek mond fel, és minden, a létszámcsökkentésben érintett munkatárs jelentkezhet másik állásra egy belső pályázaton.

Közölték azt is: a megállapodáshoz az üzemi tanács - az MTV vezetői által alá nem írt - záradékot fűzött, amelyben hangsúlyozzák, hogy "a költségvetés nem finanszírozza a szükséges mértékben a Magyar Televíziót. 2004 óta van érvényben egy kormányrendelet, amely a Magyar Televízió normatív finanszírozásának kidolgozását rendeli el. Máig nem történt semmi."

A dokumentumban az üzemi tanács rögzítette azt is, hogy "ilyen kis létszámmal valóban működő televízió Európában sehol sincs."

Múlt pénteken beszélt arról az MTI-nek Kapuvári Gábor, az üzemi tanács elnöke, hogy harmadannyi embert bocsát el az idén a Magyar Televízió, mint azt korábban tervezték. Noha a 2008-as üzleti tervben az szerepel, hogy 250-nel csökkentik a mintegy 1700-as létszámot, az érdekképviseletekkel folytatott tárgyalások után végül kilencvennél is kevesebb munkatárstól válnak meg. Az elbocsátandók négyötöde műsoros területen dolgozik.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.