2016. április 1. 05:34

Ma kezdi meg a működését az új, országosan egységes hulladékgazdálkodási rendszer, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV).

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a lakosságnak sem a díjak, sem a szolgáltatások nem változnak és nem kell új szerződést sem kötni. Kiépül a gyűjtőedények egyedi azonosítási rendszere, az új rendszer az uniós hasznosítási célok teljesítését is elősegíti.

A települési szilárd hulladékgyűjtésben sem az önkormányzatok, sem a szolgáltatók feladata nem szűnik meg, az új rendszerben változatlanul végzik a szolgáltatást - tette hozzá.

Az április elsejétől működő koordináló szervezet szedi majd a díjakat, átveszi a kétes követeléseket, a behajtást az adóhatóság kezeli - ismertette. A lakosságot érintő változások közé sorolta az egységes rendszer létrehozását a számlázásra, díjfizetésre, és elmondta, hogy szeretnék elérni az elektronikus díjfizetési formák elterjesztését.
 
Tudja, hogy mennyi adót kell fizetnie, ha a KATA (tételes kisadó) vagy a KIVA (kisvállalati adó) szerint adózik? Kalkulátoraink segítenek Önnek! KATA-kalkulátor, KIVA-kalkulátor 
 
Az államtitkár korábban elmondta: az NHKV-t az állam 500 millió forint jegyzett tőkével, 4,8 milliárd forint tőketartalékkal hozta létre, a társaság elsőként a számlázás kialakítását végzi el, felméri a vagyont, ennek alapján lesz optimalizálható országosan a fejlesztés. 

A társaság tulajdonosi joggyakorlója és irányítója a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megállapításáért felelős nemzeti fejlesztési miniszter.

Az NHKV nonprofit módon fog működni, közszolgáltatókhoz hasonlóan, de tényleges közszolgáltatási feladatokat nem végez majd.
 
MTI