2p

A Wall Street eheti ideges rángatózása most már nem csak napon belül, de a kereskedés végére is "átrendezte" a világ legértékesebb vállalatainak trónját.

Míg ugyanis az Apple részvényei mindössze 2,8 százalékos eséssel úszták meg a szerdai zuhanást, addig az Exxon Mobil 4,4 százalékkal esett vissza. Ennek megfelelően az előbbi 337,2 milliárd dolláros kapitalizációja az olajcég 330,8 milliárdja fölé nőtt.

Kedden egyébként napon belül az Apple-nek már sikerült egyszer letaszítani a trónról az Exxont, de a nap végére visszaállt a régi rend.

Az Apple részvényei jelenleg 11,5-szeres előretekintő P/E rátán forognak, míg az Exxon papírok közel 8-szoroson. Előbbi cég 100 milliárd dollár feletti bevételből 23,6, utóbbi 393 milliárdból 38 milliárdnyi profitot termelt az elmúlt évben.

Érdekesség egyébként, hogy közel másfél évtizede, amikor Steve Jobs visszatért az általa társként alapított cég élére, a társaság a csőd szélén táncolt. Nem volt teljesen nyugodt a helyzet jó tíz éve sem, amikor bemutatták az iPodot, a vállalat azóta kultikus zenelejátszóját, hiszen annak, és a cégnek is meglehetősen bizonytalan volt jövője. Értékét tekintve akkor az S&P 500 vállalata közül a 287. volt az Apple, onnan küzdötte fel magát mostanra a cégvilág trónjára.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!