2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Jön a szerződésen alapuló bizalmi vagyonkezelési jog, és a jövőben akár szabályos versenyeztetéssel választhatja ki üzleti partnerét a magáncég is, ha úgy akarja. Mindez csupán néhány, de annál fontosabb újdonság a leendő polgári törvénykönyv átdolgozott tervezetéből, amelynek most folyik a közigazgatási egyeztetése, írja a Világgazdaság.

Az üzleti életben felmerült új igényeknek tesz eleget a törvénykönyv a bizalmi vagyonkezelői jog rögzítésével. A megállapodás értelmében a vagyonkezelő a tulajdonos javára és érdekei szerint rendelkezik a kezelésére bízott javakkal. Az ügyletekben a saját nevében, tulajdonosként jár el, ám a saját vagyonával is felel azokkal szemben, akikkel vagyonkezelői tevékenysége során szerződéses kapcsolatba kerül.

A jogintézmény hasznos lehet akkor, ha egy cégtulajdonosnak egy átmenetileg fennálló összeférhetetlenségi helyzetet kell megoldania, például meghatározó tulajdonosi pozícióba kerül a konkurens vállalkozásnál. A bizalmi vagyonkezelés révén nem kell arra kényszerülnie, hogy a saját társaságában fennálló részesedését elidegenítse.

A gazdasági forgalom követeli meg a versenyeztetési eljárás bizonyos fokú szabályozását a magánszférában, vagyis akkor, ha nem állami, önkormányzati szerv, hanem egy magánvállalkozás kér ajánlatokat az üzleti élet szereplőitől. Magánjogi ügyletről lévén szó, a javaslat csak az ajánlattétel és az ajánlati kötöttség legfontosabb rendelkezéseit rögzíti, egyébként nagy szabadságot ad a kiíró félnek, írja a Világgazdaság. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!