2014. május 3. 14:52

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szervezet (NHSZ) felvásárolná az egyik legnagyobb magyarországi hulladékszállítót, a jelenleg osztrák kézben lévő AVE céget - írta az mno.hu szombaton.

A szervezet honlapján található közlés szerint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szervezet az AVE minden magyarországi érdekeltségét átveszi. A lap megkeresésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél azt közölték: ha a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyja az AVE felvásárlását, akkor hamarosan mintegy kétmillió ember számára végez majd szemétszállítást az állami tulajdonú Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szervezet (NHSZ).

Az AVE cégcsoport a Tatabánya-Miskolc-Debrecen-Siófok által határolt területen dolgozik különböző leányvállalatai révén, ezekre a körzetekre terjed majd ki az állami cég szolgáltatása. Ezt egészíti ki egy másik, a korábban külföldi tulajdonú Remondis cég ellátási területe, amelyet a hulladékgazdálkodási szervezet még tavaly év végén vásárolt meg. Ezzel az állami társaság Sümeg, Tapolca és régiója, Dabas, Szolnok és régiója, valamint Tiszafüred és régiója esetében nyerte el a közszolgáltatás lehetőségét.

A két fél még március elején fordult a versenyhivatalhoz. A Magyar Nemzet szerint azt egyelőre nem tudni, hogy az MNV mennyit fizet az AVE magyarországi cégeiért, mivel egyelőre "a szerződés nem minden feltétele teljesült" - fogalmaztak -, így a tranzakció még nem zárult le. Ugyanakkor hozzátették, hogy a Remondisért az állami társaság 338 millió forintot fizetett korábban.

Az mno.hu felidézi: január elseje óta csak olyan társaság szállíthatja el a szemetet a lakosságtól, amelyben az állam vagy az önkormányzat többségi tulajdonnal rendelkezik. Számos településen azonban nem volt olyan szolgáltató, amely önként vállalta volna az új feltételek mellett a szállítást, így e helyeken a katasztrófavédelemnek kellett kijelölnie ideiglenes szolgáltatót.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.