2014. május 3. 14:52

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szervezet (NHSZ) felvásárolná az egyik legnagyobb magyarországi hulladékszállítót, a jelenleg osztrák kézben lévő AVE céget - írta az mno.hu szombaton.

A szervezet honlapján található közlés szerint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szervezet az AVE minden magyarországi érdekeltségét átveszi. A lap megkeresésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél azt közölték: ha a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyja az AVE felvásárlását, akkor hamarosan mintegy kétmillió ember számára végez majd szemétszállítást az állami tulajdonú Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szervezet (NHSZ).

Az AVE cégcsoport a Tatabánya-Miskolc-Debrecen-Siófok által határolt területen dolgozik különböző leányvállalatai révén, ezekre a körzetekre terjed majd ki az állami cég szolgáltatása. Ezt egészíti ki egy másik, a korábban külföldi tulajdonú Remondis cég ellátási területe, amelyet a hulladékgazdálkodási szervezet még tavaly év végén vásárolt meg. Ezzel az állami társaság Sümeg, Tapolca és régiója, Dabas, Szolnok és régiója, valamint Tiszafüred és régiója esetében nyerte el a közszolgáltatás lehetőségét.

A két fél még március elején fordult a versenyhivatalhoz. A Magyar Nemzet szerint azt egyelőre nem tudni, hogy az MNV mennyit fizet az AVE magyarországi cégeiért, mivel egyelőre "a szerződés nem minden feltétele teljesült" - fogalmaztak -, így a tranzakció még nem zárult le. Ugyanakkor hozzátették, hogy a Remondisért az állami társaság 338 millió forintot fizetett korábban.

Az mno.hu felidézi: január elseje óta csak olyan társaság szállíthatja el a szemetet a lakosságtól, amelyben az állam vagy az önkormányzat többségi tulajdonnal rendelkezik. Számos településen azonban nem volt olyan szolgáltató, amely önként vállalta volna az új feltételek mellett a szállítást, így e helyeken a katasztrófavédelemnek kellett kijelölnie ideiglenes szolgáltatót.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.