2007. június 15. 10:46

Rekord ütemben nőtt az idei első negyedévben a négy legnagyobb közép-európai EU-gazdaság (CE-4), amelyek átlagos összesített növekedését csak a lassuló magyar gazdaság fogta vissza a még nagyobb rekordtól - áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteken kiadott térségi helyzetelemzésében.

A Merrill Lynch globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által hetente összeállított feltörekvő piaci áttekintések legfrissebb kiadása szerint a ház az eddigi növekedési adatok alapján úgy számol, hogy Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia átlagos együttes gazdasági növekedése 6,4 százalékos volt 2007 első negyedében a tavalyi azonos időszakhoz mérve.

Ez rekord, és a harmadik olyan negyedév egymás után, amelyben a négy ország együtt 6 százaléknál magasabb éves növekedést produkált, de Magyarország nélkül számolva a térségi gazdasági növekedés az idei első negyedben elérte volna a 7,2 százalékot - áll a Merrill Lynch pénteki londoni elemzésében.

A ház szerint a térségben - Magyarország kivételével - a "rendkívüli" belső fogyasztás a növekedés fő hajtóereje: az elemzők úgy számolnak, hogy ez az egy összetevő 5,3 százalékpontot ad hozzá a térségi növekedési ütemhez.

Tekintve, hogy a ciklikus lendületet strukturális tényezők is kiegészítik - főként az EU-folyósítások -, az erőteljes térségi növekedés a következő néhány negyedben fenntartható lesz, jóllehet valamelyes lassulás lehetséges, ha lassulni kezd az euróövezeti növekedés - áll az elemzésben.

A Merrill Lynch szerint a magyar gazdaság lassulása valamivel fokozatosabb ugyan a korábban vártnál, a növekedési elmaradás a többi térségi országtól azonban így is "masszív": a magyar növekedés az első negyedévben 2,7 százalékos volt, miközben Szlovákiáé 9 százalékos, Lengyelországé 7,4 százalékos, Csehországé 6,1 százalékos.

Magyarország exportnövekedése viszont a második legjobb volt Szlovákiáé után a térségben, és ez az egyetlen hajtóereje a növekedésnek. Ezen exportráutaltság miatt azonban a magyar gazdaság egyben a legérzékenyebb is bármely külső sokkhatásra, miközben a pénzügypolitikai és költségvetési szigor a belső fogyasztás elhúzódó gyengeségét valószínűsíti - tartalmazza a Merrill Lynch térségi elemzése.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.