<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Lego-csoport 380 munkahelyet megszüntet a dániai Billundban lévő központi gyárában, és a feldolgozást, valamint a csomagolást meglévő külföldi termelő üzemeiben, köztük Magyarországon erősíti.

A cég keddi közlése szerint az átállást a következő két és fél évben tervezik lebonyolítani. A cél az, hogy a termelést közelebb vigyék a felvevő piacokhoz, így a magyarországi és csehországi üzem Európára, a mexikói az észak-amerikai piacra fog összpontosítani.

Magyarországon Nyíregyházán van a dán cégnek gyára, amely egyike azon öt helyszínnek a világon, ahol a Legót gyártják. Két gyáruk van Dániában, egy-egy Csehországban és Mexikóban. A száz legjelentősebb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei társas vállalkozás közül a foglalkoztatást tekintve a Lego Manufacturing Kft. 1160 fővel a harmadik helyen állt 2011-ben.

A 125 millió eurós beruházással épülő 80 ezer négyzetméteres gyárkomplexum várhatóan 2014-re készül el. Az ipari komplexumban műanyag fröccsöntő üzem, illetve dekorációs, feldolgozó, elő- és végleges csomagoló részleg, 18 ezer négyzetméteres raktár, továbbá kiszolgáló létesítmények is épülnek a tavaly ismertetett tervek szerint.

Az 1932 óta a Kirk Kristiansen család tulajdonában lévő vállalkozás a 2000 évek elején veszteséget veszteségre halmozott, de később talpra állt főként annak köszönhetően, hogy erősítették a hagyományos építőkockák, illetve a klasszikus tematikus termékcsaládok gyártását. A cég árbevétele és nyeresége folyamatosan növekszik 2007 óta. Billundban jelenleg 3500-an dolgoznak, a cég világszerte 11 ezer embert foglalkoztat.

MTI