2005. október 19. 11:01

A fővárosi irodapiacon bérbe adott terület nagysága az idén eléri és várhatóan meg is haladja a tavalyi 230 ezer négyzetmétert, az első háromnegyed évben 181 ezer négyzetmétert adtak bérbe - mondta Debreceni Klára, a Jones Lang LaSalle irodapiaci részlegének vezetője.

A társaság legfrissebb ingatlanpiaci körképét bemutató sajtótájékoztatón Debreceni Klára elmondta: láthatóan továbbra is van fejlődési potenciál a piacban, s folytatódó erős kereslet jellemzi azt. A LaSalle felmérése szerint csökken a kihasználatlanság a budapesti irodapiacon, amit elsősorban az eddig tapasztalt alacsonyabb fejlesztési kedv és az erős kereslet magyaráz - számolt be az MTI. A kihasználatlansági ráta az idei év első háromnegyed évében 10 százalék volt, míg tavaly 12 százalék körül alakult. A fővárosban a legkedveltebb terület a Váci út környéke és Dél-Buda.

Pál Erika, a társaság kereskedelmi részlegének vezetője arról számolt be, hogy az elmúlt évhez képest nincs jelentős változás a budapesti bevásárlóközpontok terén. A piac állománya 494 900 négyzetméter, a bevásárlóközpontok száma 20, a kihasználatlansági ráta mintegy 5,7 százalék. A bérleti díjakról szólva Pál Erika elmondta, hogy az előző évhez képest nem változtak. A fővárosban korlátozott a bővülési lehetőség, megfigyelhető a vidékre való terjeszkedés, így előtérbe kerültek a felújításra váró belvárosi épületek. Jövőre elkezdődhet a már működő bevásárlóközpontok felújítása.

A LaSalle felmérése szerint az ipari ingatlanok piacán nem történt jelentős változás az elmúlt egy évben, elsősorban a meglévő ipari parkokban figyelhető meg fejlesztés. Az ipari ingatlanok piacán az első kilenc hónapban 45 ezer négyzetmétert adtak át, ami az év végéig 30-45 ezer négyzetméterrel bővülhet, ez gyakorlatilag megegyezik a tavalyi szinttel. A bérbe adott területek nagysága január-szeptemberben 124 ezer négyzetméter. A prognózisok szerint ez nem éri el a tavalyi 191 ezer négyzetmétert - idézte a szakembereket a távirati iroda.

A felmérés szerint az idén az első kilenc hónapban befektetési célú ingatlanfejlesztésre mintegy 2,8 milliárd eurót fordítottak, tavaly az egész évben ez csaknem 3,6 milliárd eurót tett ki. A befektetések volumene szempontjából Magyarország a régióban a harmadik helyen áll Lengyelország és Csehország között. Furulyás Ferenc, a befektetési részleg vezetője szerint, a jelenleg csupán 6 százalékos részesedéssel rendelkező Oroszország egyre népszerűbb.

Menedzsment Fórum