A szezonálisan munkát vállaló fiatal vendéglátó- és szállodaipari dolgozók egyébként átlagosan száz napot dolgoznak külföldön, esetenként a hazai fizetések akár öt-tízszereséért is.
Ezek a területek itthon átmenetileg munkaerő-hiányossá válnak, ezért a cégek egy része tavasszal és nyáron kénytelen szakképzetlen dolgozókat alkalmazni a profik helyett. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elemzése szerint főleg konyhai kisegítőket és szakácsokat nem találnak a szektor hazai munkaadói.
A feldolgozóipar, valamint a pénzügyi és gazdasági szolgáltatások mellett épp az idegenforgalom az, ahol az átlagot meghaladó, két százalék feletti foglalkoztatásbővülést jeleztek 2007-re a cégek, számol be a Világgazdaság.
Már toboroznak a jól fizető külföldi idénymunkákra
Egyre több külföldi munkaerő-közvetítő toboroz Magyarországon szezonális állásokra dolgozót, ami további szakemberhiányt generál egyes ágazatokban, például a szálloda- és vendéglátóiparban, írja a Világgazdaság.