Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Emke-szálló teljes területén betiltotta a dohányzást az Accor-Pannonia szállodacsoport. A négyhónapos felkészülés során tréningre járatták az alkalmazottakat és felmérést készítettek a vendégek körében. A Magyar Szállodaszövetség elnöke szerint ez a jövő útja. Mfor.hu háttér.

A teljes tiltás a jövő útja?

"Magyarországon nincs kötelező előírás arra, hogy a szállodák teljes területén meg kell tiltani a dohányzást" - mondta az mfor.hu-nak a Magyar Szállodaszövetség elnöke. Kopócsy Andrea szerint minden magas kategóriájú hotel külön emeleteket biztosít dohányzóknak és nem dohányzóknak egyaránt. Így már első alkalommal megkérdezik a turistáktól, hogy milyen szobát választanak. A hazai tapasztalat is azt mutatja, hogy egyre többen döntenek a füstmentes környezet mellett. Még olyanok is, akik egyébként dohányoznak.

A szövetség elnöke úgy véli, a jövőben több magyarországi szálloda szánja majd rá magát az Emkéhez hasonló lépésre. Igaz ezt könnyebben teheti meg egy szállodalánc, mint egy olyan szálláshely, amely nem tud másik házat ajánlani a vendégeinek.

Kopócsy Andrea szerint egyes szállodákon belül ma még az is gondot okoz, hogy miként különítsék el a dohányzókat és a nemdohányzókat. Ez ugyanis sok esetben nem csak szervezési, hanem építészeti kérdés is. "A vendégek azt sem néznék jó szemmel, ha a hotel alkalmazottai a bejárat elé járnának ki cigarettázni" - tette hozzá az elnök.

Északi szigor

A nemdohányzó részlegek kialakítása egyébként leginkább az éttermeknek adja fel a magas labdát. Még akkor is, ha nálunk - csakúgy, mint például Csehországban vagy Görögországban - valamivel enyhébbek az előírások, mint az Unió más országaiban. Nem minden vendéglős tudja ugyanis teljes mértékben biztosítani a részleges elkülönítést, így a ventillátorok sem óvnak meg a passzív dohányzástól. Írországban, Norvégiában, Svédországban, Olaszországban, Máltán és Skóciában szigorúbbak az előírások. Írországban 2004-től már az éttermek, pubok vendégei is csak az utcán vagy a kerthelyiségben pöfékelhetnek.

Kiss Gergely

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.