2001. január 16. 11:00

Az idei ISPA-támogatásból megvalósuló környezetvédelmi programokhoz a hiányzó pénz a társtárcák költségvetésében rendelkezésre áll.

Várhatóan csak két projekt kezdődhet el ebben az évben, amelyhez 4,7 milliárd forint EU-s és 3,2 milliárd forint hazai támogatásra van szükség.

Az idén -- számítások szerint -- 3,2 milliárd forint hazai forrásra lesz szükség a környezetvédelmi ISPA-programok társfinanszírozására -- mondta a Világgazdaság kérdésére Vass Nándor, a Környezetvédelmi Minisztérium (KöM) helyettes államtitkára. Ehhez 4,7 milliárd forint európai uniós támogatás társul. Ebből az összegből csak a már Brüsszelben aláírt projektek -- a győri szennyvíztisztító és a Hajdú-Bihar megyei hulladékgazdálkodás -- finanszírozása indulhat el. A 3,2 milliárd forint hazai támogatáshoz csaknem 990 millió forintot különítettek el a KöM költségvetésében, 786 milliót az érintett önkormányzatok állnak. A maradék másfél milliárd forint is rendelkezésre áll, a társtárcák, így a közlekedési és a Belügyminisztérium fejezeteiben -- tájékoztatta lapunkat a helyettes államtitkár.

2002-ben az előbb említett két program forrásigénye várhatóan 5,7 milliárd forint ISPA-támogatás és 3,8 milliárd forint hazai forrás lesz. Ehhez a jövő évi költségvetésben a KöM fejezetén belül 687 millió forintot különítettek el, az önkormányzatok büdzséjében pedig 958 milliót. A maradék 2,2 milliárd forintot jövőre is a társtárcáktól próbálják előteremteni. Ez azonban csak két program forrásigénye, amelyek nemzetközi tendereit az EU jóváhagyása után várhatóan márciusban írják ki. Emellett még az idén aláírnak Brüsszelben további öt programot, és lekötésre vár a 2001. évi keret is. Tehát jövőre a tervezettnél több pénzre lesz szükség. Azzal, hogy a kormány úgy döntött: a társfinanszírozáshoz előteremtik a kellő forrást, levették a minisztérium válláról a terhet, ez ezután a kormány feladata -- mondta Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter. Ez történhet a központi tartalékból, vagy esetleg hitellel. A Magyar Fejlesztési Bankkal történő készenléti hitelmegállapodás részleteiről azonban a miniszter nem tud. Hangsúlyozta: a kormány megfelelő pénzügyi forrás előteremtéséről és nem hitelfelvételről döntött.

Mint ismeretes, a 2000. évi ISPA-keretből 44 millió euró (11,7 milliárd forint) támogatást hagyott jóvá az Európai Unió hét programra. Emellett ezekre a projektekre már a 2001. évi 44-50 millió eurós keretből is lekötöttek 15 millió eurót. Így az ez évi keretből megmaradt 30 millió euróra (8 milliárd forint) nyújthat be Magyarország újabb terveket. Ebből a támogatásból várhatóan 3-5 program valósítható meg.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!