<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az oroszországi McDonald's 9 hónapot kapott a végelszámolásra és a költözésre. A cég amerikai képviselői az országba érkezve bírósági keresetben támadták meg a döntést, a jogászok azonban nem sok esélyt adnak nekik – adta hírül egy orosz hírportál nemrégiben.

Az amerikai központú étteremlánc étkezdéiben kínált ételek visszafordíthatatlan egészségügyi károkat okoznak az orosz lakosságnak – állapították meg az egészségügyi tárca és a fogyasztóvédelmi hivatal szakemberei a Hír24 írása szerint, aki a FogNews.ru oldalra hivatkozik.

Az eredeti írás szerint az orosz fogyasztóvédelem már számos alkalommal részesítette figyelmeztetésben és bírságban is az étteremláncot az étlapon szereplő ételek rossz minősége és az élelmiszer-tárolási szabályok megsértése miatt. Ezek azonban nem voltak kellően hatásosak, hiszen az egyes üzletvezetők akár kenőpénzzel, vagy fenyegetéssel akarták megváltoztatni a vizsgálódó ellenőröket. Majd ezt követően a hatóság az Egészségügyi Minisztérium segítségét kérte, így jutottak arra a megállapodásra, hogy a gyorsétteremláncnak nincs helye az országban. A távozásra 9 hónapot kaptak, ám a döntés ellen az amerikai vezetők bírósági keresetet nyújtottak be, a fogyasztóvédelmi hivatal jogászai azonban úgy vélik, nem sok esélyük lehet a bírósági perben.

A hír pikantériája, hogy bár március 23-án jelent meg az eredeti oldalon, azt egy nagyobb és mértékadó nemzetközi sajtóorgánum sem vette át, így elképzelhető, hogy mindez csak egy ügyes médiahack.

Tény: akadnak nehézségei a Mekinek


Év elején a fogyasztók félrevezetése miatt gyűlt meg a baja a gyorsétteremláncnak az orosz hatóságokkal, hiszen kiderült, hogy az éttermekben kínált turmixokban sokkal több a növényi olaj, mint maga a tejtermék - éppen ezért már maga a termék elnevezése sem korrekt. Oroszországban egyébként már csak azért is van nagyobb hangsúly a termékek összetevőin, mert a cég kiharcolta magának, hogy ne étteremként, hanem élelmiszerüzletként legyen nyilvántartva, hiszen így az orosz adószabályok miatt az éttermekre vonatkozó 18 százalékos adókulcs helyett 10 százalékkal adózhat.

Ennél viszont sokkal kisebb ügyekkel is bíróságra mennek az oroszok a McDonald's-szal szemben, hiszen a NaturalNews év eleji írása szerint egy férfinek 50 dolláros "kártérítést" állapítottak meg, miután egy BigMac szendvicstől ételmérgezést kapott. Ennél viszont sokkal többet, 3500 dollárt ítéltek annak a férfinek, akinek egy salátában lévő kődarab kitörte a fogát.

2012: valójában a terjeszkedés éve

A kitiltás hírét cáfolja az, ami viszont körbejárta a nemzetközi sajtót, miszerint a gyorsétteremlánc tovább terjeszkedne az orosz piacon, sőt az orosz kormány gazdasági ügyek főfelelőse, Igor Suvalov úgy fogalmazott: ha kell, könyörögni fog a McDonald's-nak, hogy Vlagyivosztokba is nyissanak éttermet. A terjeszkedés folyamatának meggyorsításának prózai oka van: Suvalov szerint túl lassan nyit a cég az ország keleti részei felé, és nem lenne kedve megvárni, míg előbb Omszkba, majd Novoszibirszkbe érkezik a gyorsétterem.

Egyelőre az amerikai étteremlánc sem tervezi azt, hogy a nehézségek miatt megváltoztatná a jövőre vonatkozó elképzeléseit. 2012-ben közel 120 millió dolláros terjeszkedést képzelt el, mellyel a jelenleg meglévő 311 étterem számát növelnék.

Update: egy nappal a Hír24 szemléje után megjelent a hivatalos cáfolat, miszerint szó sincs arról, hogy az orosz piacról kitiltanák az étteremláncot, így beigazolódott a feltevés, miszerint minden alapot nélkülöző médiahack az egész ügy.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.