<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

A lakossági fogyasztók esetében ugyan meghosszabbították a kazáncserére vonatkozó türelmi időt, de még mindig sok kérdés maradt. A Szerelvénybolt Kft. szakértői segítségével tisztázzuk a helyzetet.

A 813/2013/EU rendelet értelmében 2015. szeptember 26-a után kizárólag olyan kazánok kerülhetnek forgalomba, melyek teljes fűtési szezonra vetített hatásfoka legalább 86%. A szakmával folyatott párbeszéd hatására nem sokkal a szabályozás hatályba lépése előtt, szeptember 17-én az ErP konferencián Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára bejelentette, hogy a lakossági felhasználók esetében meghosszabbítják a türelmi időt, vagyis az eredetileg tervezett 2016. január 1-je helyett július 1-jéig lesz lehetőség hagyományos gázkazánok üzembe helyezésére. A lakossági felhasználók lehetőségeit Fejér Róbert, a Szerelvénybolt Kft. szakértője mutatja be.

Mi az EU célja a rendelettel?

Az Unió nem titkolt célja a tagok környezettudatosságra "nevelése”. A kazáncsere rendelet is ezt célozza: a szabályozás értelmében ugyanis a jövőben kizárólag gazdaságosabban üzemeltethető kondenzációs kazánok kerülhetnek forgalomba. Ez egyébként rezsicsökkenést is hoz magával: egy kondenzációs kazánnal ugyanis akár 30%-ot is lehet spórolni a fűtési költségeken.

Mit jelent a türelmi idő?

A türelmi idő kizárólag a lakossági felhasználókra vonatkozik. A kereskedők az ő számukra még 2016. július 1-jéig értékesíthetnek hagyományos készülékeket, ezeket azonban a türelmi idő lejártáig üzembe is kell helyezni.

Milyen lehetőségeket érdemes most számba venniük a felhasználóknak?

Azoknak a háztartásoknak, akiknél már esedékes a kazáncsere, alapvetően két megoldásban érdemes gondolkodniuk. Egyrészt meglévő hagyományos készüléküket újra cserélhetik. Ilyenkor ugyan nem kell átépítési költséggel számolni, ugyanakkor a fűtésszámla csökkenése sem várható. Ráadásul ezzel csak elodázzák a váltást, hiszen a következő alkalommal már nem lesz lehetőségük hagyományos kazán beépítésére.

A másik lehetőség, ha már most kondenzációs kazánt építenek be. Itt ugyan az átépítési igény miatt plusz költséggel kell számolni, ugyanakkor a rezsicsökkenésnek köszönhetően az új készülék gyorsan visszahozza az árát.

Fontos hangsúlyozni, hogy bár július 1-jéig még van lehetőség a szabad választásra, a raktárkészletek fogyásával várhatóan egyre nehezebb lesz hagyományos készüléket beszerezni, ráadásul ez az utolsó fűtési szezon, amikor még van lehetőség szabadon dönteni.

A szakma hogyan tudja segíteni a felhasználókat ebben a helyzetben?

Nagyon fontos a megfelelő tájékoztatás. A döntés megkönnyítése érdekében összeállítottunk egy Kazáncsere Kisokost, amiben a rendelet legfontosabb kérdéseit járjuk körbe. A Kisokos a Szerelvénybolt weboldaláról ingyenesen letölthető. Ezenkívül szakembereink az info@szerelvenybolt.hu e-mail címre érkező kérdésekre is készséggel válaszolnak.

Emellett október 31-éig tartó akciónkkal is szeretnénk megkönnyíteni a kazáncserét. Ennek keretében számos gázkazánt olcsóbban kínálunk, ráadásul egyik vásárlónk új kazánja árát is visszanyerheti.

Rendeljen most akciósan hagyományos vagy kondenzációs gázkazánt a 22 éves tapasztalattal rendelkező Szerelvénybolt Kft. webshopjából, és nyerje vissza készüléke árát! Még nem tud dönteni? Töltse le ingyen a Kazáncsere Kisokost, melyből minden kérdésére megkaphatja a választ!

(X)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.