2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világ legnagyobb távközlési berendezésgyártója, a svéd Ericsson csütörtökön közölte, hogy a japán Sonyval közös vegyesvállalata, a mobiltelefonokat gyártó Sony Ericsson 247 millió eurós adózás előtti veszteséget szenvedett el a tavalyi utolsó negyedévben, és ez rontja az Ericsson eredményét is. A versenytársaktól jócskán lemaradt Sony Ericsson azonban már nem sokáig kínozza a svéd céget.

A Sony Ericsson veszteségéért a "kedvezőtlen makrogazdasági körülményeket" és a thaiföldi árvízkatasztrófát okolták a közleményben. A Sony Ericsson 9 millió mobilkészüléket adott el a tavalyi utolsó negyedévben a harmadik negyedévi 9,5 millió helyett, illetve az egy évvel korábbi 11,2 millió helyett. Így a bevétele - noha árai magasabbak voltak, mint egy évvel korábban - 1,288 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 1,528 milliárdhoz képest.

Október végén megegyeztek abban, hogy a japán Sony kivásárolja az Ericsson 50 százalékos részesedését a Sony Ericssonban. A Sony készpénzben 1,05 milliárd eurót fizet a svéd vállalatnak. Az ügylet zárását legkésőbb februárra tervezik.

Egész évben a Sony Ericsson készülékforgalma 34,4 millióra csökkent a 2010-es 43,1 millióról, a bevétele 5,212 milliárd euróra apadt 6,294 milliárdról, az adózás után számított 247 millió eurós veszteség pedig igen szerény, 8 millió eurós 2010-es profitot követett. Az Ericsson részletes eredménybeszámolóját a jövő héten teszik közzé.

A tavalyi első kilenc hónapban a svéd Ericsson nettó bevétele 163,3 milliárd svéd korona volt, 16 százalékkal több az egy évvel azelőttinél. Az adózott eredménye 62 százalékkal 11,1 milliárd koronára nőtt az egy évvel korábbi 6,9 milliárdhoz képest.

Az Ericsson adózott eredménye 2010-ben 11,2 milliárd svéd koronára ugrott a válság sújtotta 2009-es év 4,1 milliárdjáról, habár még elmaradt a 2008-as 11,7 milliárdtól. A bevétel 2010-ben 203,3 milliárd koronára csökkent a 2009-es 206,5 milliárdról.

A csoport Magyarországon az Ericsson Magyarország Kommunikációs Rendszerek Kft.-vel van jelen. Májusban azt mondták a magyar részlegnél, hogy idén is a tavalyihoz hasonló, körülbelül 5 százalékos bevétel-növekedésre számítanak. Az Ericsson Magyarország árbevétele 2010-ben 41,3 milliárd forintra nőtt a 2009-es 39,6 milliárdról.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!