2p

Az általános elvek tisztázásával folytatódott az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén a jövő évi keresetemelési ajánlásról szóló vita, konkrét ajánlatot az alku elkezdéséhez a munkavállalói és a munkáltatói oldal sem tett.

Konkrét javaslata csak a kormányzati oldalnak volt még a tárgyalás elkezdésekor, október 12-én. Akkor a kormányzati oldal azt indítványozta, hogy 4,5 százalékos bruttó keresetemelési ajánlás körül állapodjanak meg.

A pénteki tárgyalási fordulón a szakszervezetek kifogásolták, hogy a munkáltatói oldal eddig a kisadók összevonásának tisztázatlansága miatt nem volt hajlandó konkrét ajánlatot tenni, most pedig azt szabta feltételül ajánlatához, hogy egyezzenek meg a szakképzettek bérminimumának vitájában.

Dávid Ferenc, a munkáltatói oldal szóvivője hangsúlyozta: 2005-ben az Országos Érdekegyeztető Tanácsban kötött megállapodás három évre előre meghatározta a minimálbér mértékét, illetve a szakképzettek bérminimumát. Ennek alapján jövőre a minimálbér 1,25-szöröse lenne kötelező a szakképzett munkavállalóknál, ez több mint 86 ezer forint. Számításaik szerint egymillió 900 ezer munkavállalónál kellene emelni ilyen mértékben a keresetet. A már múlt évben is igen szigorú adó- és járulékszabályok miatt viszont több ágazatban nem tudják teljesíteni ezt a kötelezettséget.

A szóvivő szerint bár a 2005-ös megállapodás lehetőséget ad arra, hogy ágazati szinten a munkáltatók és a szakszervezetek megegyezzenek az országosan kötelezőnél alacsonyabb szakképzett bérminimum tételről, ez eddig sem sikerült. A munkáltatói érdekképviseletek szerint azért nem, mert a szakszervezeteket nem ösztönzi semmi a megállapodásra, ugyanis ha nincs egyezség, akkor eleve a magasabb keresetet kötelező fizetni a szakképzetteknek.

Dávid Ferenc határozottan kijelentette: amennyiben ebben a kérdésben nem sikerül megegyezni az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, akkor nem hajlandók aláírni a jövő évre vonatkozó országos keresetemelési ajánlást.

A tárgyaláson a kormányzati oldal kérte, hogy a munkavállalói és a munkáltatói oldal is tegyen valamilyen konkrét ajánlatot a jövő évi keresetemelési mértékre, hogy a következő tárgyalási fordulóig ezt egyaránt mérlegelhessék a munkavállalói és munkáltatói oldalon. Erre sem a munkavállalói, sem a munkáltatói oldal nem volt hajlandó.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!