2p

A világ legnagyobb légitársaságává olvad össze az amerikai Delta Air Lines és a Northwest Airlines.

A 3,1 milliárd dolláros ügylet, amelyet hétfő este jelentettek be, más légi társaságokat is arra késztethet, hogy egyesüljenek, elsősorban az egyre dráguló üzemanyagárak okozta nehézségek miatt.

A cégegyesítésről annak ellenére megegyeztek, hogy a két vállalat hónapok óta nem tud megállapodni a pilóták rangsorának összehangolásáról. A rangsornak döntő szerepe van a pilóták fizetésének meghatározásában és annak megállapításában, hogy milyen beosztásban és gépeken repülhetnek. A megállapodás hiánya esetleg munkabeszüntetésekhez vezethet, fennakadások fordulhatnak elő a szolgáltatásokban.

Az összeolvadás legfőbb mozgatórugója az volt, hogy a két társaság az egyesüléssel nagy költségmegtakarítást érhet el. Ezenkívül előnyökre számítanak a nagyobb útvonalhálózatból is. Az új vállalatot Delta néven fogják jegyezni, a cég igazgatótanácsába a Delta hét, a Northwest öt igazgatója került be.

A két cégnek 2007 végén együttesen 89 ezer alkalmazottja volt. A jelenlegi legnagyobb társaság, az American Airlines 85 500 embert foglalkoztat. Az új Delta azt tervezi, hogy 75 ezer főre csökkenti a létszámot. Megfigyelők szerint a következő egyesülésre a United Airlines és a Continental Airlines között kerülhet sor.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!