1p

Megállapodott az amerikai pénzügyminisztérium az olasz autógyártó Fiattal a Chrysler 6 százalékos részvénycsomagjára vonatkozó opciós jog lehívásáról - közölte a minisztérium csütörtökön este. Az ügyleten 560 millió dollárt kereshet Washington.

A csütörtöki megállapodás értelmében a Fiat 500 milli dollárt fizet a mintegy 6 százalékos tulajdonhányadot képező 98,461 részvényért. Az autóipari szektorban dolgozók szakszervezetének (UAW) nyugdíjalapja által birtokolt részvények megvásárlására biztosító opciós jogra 75 millió dollárt fordít az olasz vállalat. A most bejelentett lépéssel 52 százalékra nőhet a Fiat tulajdonhányada az amerikai társaságban.

Az amerikai kormány még 2009-ben az úgynevezett Troubled Assets Relief Program - "bajba került eszközök mentőprogramja (TARP) keretein belül fektetett be 12,5 milliárd dollárt a csőd szélére került detroiti autógyártóba. Azóta Washington több részletben értékesítette megszerzett részvényeit az olasz autógyártónak, így összesen 11,2 milliárd dollár bevételhez jutott. A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a hiányzó 1,3 milliárd dollárt már nem lesz képes behozni a befektetésen.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!