Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	

Meghalt Rudolf August Oetker, Németország egyik leggazdagabb embere, a második világháború utáni Németország üzleti életének egyik vezető alakja, aki világszerte jelen lévő élelmiszeripari vállalatcsoporttá fejlesztette a cégalapító patikus nagypapa kis bielefeldi sütőporgyártó vállalkozását.

Rudolf Oetker

Rudolf Oetker kilencven éves korában hunyt el. Cége, a bielefeldi központtal működő Dr. Oetker közlése szerint kedden egy hamburgi klinikán érte a halál. A Forbes magazin nyolcmilliárd dollárra becsülte tavaly Oetker és családja vagyonát, és a 61. helyre sorolta a világ leggazdagabb embereinek listáján. A szakember világszerte jelen lévő élelmiszeripari vállalatcsoporttá fejlesztette a cégalapító patikus nagypapa kis bielefeldi sütőporgyártó vállalkozását.

Rudolf Oetker 1916-ban született. A második világháború alatt, 1944-ben, 28 évesen vette át a családi vállalkozás vezetését. A háború utáni évtizedek nyugat-németországi gazdasági konjunktúrájában a pénzügyi végzettséggel terjedelmes vállalatcsoporttá bővítette a vállalkozást, s maga is a német gazdaság háború utáni újjászületésének jelképévé vált.

A termékek köre már az ötvenes évektől kezdve messze meghaladta a sütőporokat, kiterjedt a habzóboroktól kezdve, a sörökön és a fagyasztott pizzákon át a pudingokig sok mindenre. Az igazi áttörést az hozta a cég számára, amikor mélyhűtött élelmiszerekkel és jégkrémekkel árasztotta el a piacot. A Brau und Brunnen átvételével az Oetker-cég lett a legnagyobb német sörgyártó.

Az Oetker-csoport manapság már nem is az élelmiszeriparból szerzi jövedelmeinek legnagyobb részét, hanem a világtengereken. A 2005-ös árbevételek 43,2 százaléka a cég Hamburg Süd elnevezésű hajózási leányvállalatából származott. A 23 ezer alkalmazottat foglalkoztató konszern ma már biztosítót, bankot, vegyi üzemet és luxushoteleket is magába foglal. Oetker cége - saját honlapja szerint - jelenleg 35 országban tevékenykedik, és mintegy 3500 termékféleséget forgalmaz. A csoport több mint hétmilliárd eurós rekordforgalmat bonyolított le 2005-ben.

Rudolf August Oetker 1981-ben átadta a vállalat mindennapi irányítását fiának, Augustnak, de megtartotta magának a vállalatcsoport tanácsadó testületének elnöki posztját. Szenvedélyes műgyűjtő és adakozó művészetpártoló volt, közreműködött például a kortárs műalkotásokat bemutató bielefeldi műcsarnok megalapításában.

MTI / Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.