<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Meghiúsulhat a győri Graboplast Padlógyártó Zrt. és a lengyel Zaklady Lentex együttműködése, miután a magyar cég valószínűleg azt javasolja részvényeseinek, hogy ne folytassák a tavaly novemberi előzetes részvénycsere megállapodásból következő tranzakciót - áll a társaság pénteki közleményében.

A Lentex mind az aláírás tényét, mind az előzetes megállapodás részleteit és feltételeit nyilvánosságra hozta. A tranzakcióval párhuzamosan a Lentex sikeres megbeszéléseket folytatott a lengyel Állami Kincstári Minisztériummal a lengyel székhelyű és állami tulajdonban lévő Zakłady Tworzyw Sztucznych Gamrat Spółka Akcyjna vállalat 85 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról - írták.

Nyilvánosan hozzáférhető információk alapján a Lentex nagy értékű beruházásra vállalt kötelezettséget a Gamrat padlógyártáson kívüli üzletágában. Ez a tény teljességgel ellentétes a Graboplast padlógyártási üzletágának érdekeivel és stratégiai céljaival.

Ezért a győri társaság a nyilvánosan rendelkezésre álló információk elemzése után arra a következtetésre jutott, hogy a tranzakció végrehajtása nem szolgálja érdekeit, így a menedzsment egyeztetni kíván a részvényesekkel, a tranzakció elutasításának pontos indokairól - közölték. Egyben jelzik: sajnálatosnak tartják, hogy két, a piacon együtt sikeres fellépésre képes közép-kelet-európai termelővállalat ígéretes együttműködése kudarcba fulladhat.

A tavaly novemberi bejelentés alapján a győri székhelyű Graboplast Padlógyártó Zrt.  és a lengyel Lentex S.A. tulajdonosai által aláírt szándéknyilatkozatot szerint a részvénycserével történő tranzakciót követően létrejövő vállalat részvényeit bevezették volna a varsói tőzsdére. Grabo-Invest Kft., a Graboplast tulajdonosainak befektetési projektcége akkor azt közölte, hogy cég meghatározó tulajdonosa a Graboplast magyar tulajdonosi köre lesz, amely kulcsszerepet játszik majd az új cég szakmai irányításában is. A cég új központja  Dél-Lengyelországban, Lubliniecben lesz.

A tranzakció zárását - a cégek kölcsönös átvilágítását, hatósági, és banki jóváhagyást, valamint az együttműködési feltételek kidolgozását követően - 2011 márciusára várták. Úgy tervezték, hogy a Graboplast jelenlegi termékköre megmarad, továbbá kiegészül a Lentex nem padlógyártással foglalkozó műanyagipari üzletágának termékeivel.

Jancsó Péter elnök-vezérigazgató a múlt év végén a Graboplast 2010-es árbevételét - az előző évivel azonos - 15,5 milliárd forintra becsülte, és fél milliárd forintos eredményre számított.

A győri székhelyű cég  működésében egyre nagyobb szerepet kap az export, az árbevételnek már  91,5 százaléka a külföldi eladásokból származott 2010-ben. Tavaly jelentős  átrendeződés történt  az exporttermékeket illetően. A járművekben, sportcsarnokokban, irodaházakban használatos  nagy kopásállóságú speciális padlók a forgalomnak már több mint a felét teszik ki, s  kisebb arányt képviselnek a PVC-padlók és a különféle parketták. A cég export piacai is átrendeződtek, növekedtek a eladások a egyebek között Kínában, Vietnámban és az Egyesült Államokban. Az idén 10-20 százalékos árbevétel-növekedésre számítanak.

MTI