3p

Meghiúsulhat a győri Graboplast Padlógyártó Zrt. és a lengyel Zaklady Lentex együttműködése, miután a magyar cég valószínűleg azt javasolja részvényeseinek, hogy ne folytassák a tavaly novemberi előzetes részvénycsere megállapodásból következő tranzakciót - áll a társaság pénteki közleményében.

A Lentex mind az aláírás tényét, mind az előzetes megállapodás részleteit és feltételeit nyilvánosságra hozta. A tranzakcióval párhuzamosan a Lentex sikeres megbeszéléseket folytatott a lengyel Állami Kincstári Minisztériummal a lengyel székhelyű és állami tulajdonban lévő Zakłady Tworzyw Sztucznych Gamrat Spółka Akcyjna vállalat 85 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról - írták.

Nyilvánosan hozzáférhető információk alapján a Lentex nagy értékű beruházásra vállalt kötelezettséget a Gamrat padlógyártáson kívüli üzletágában. Ez a tény teljességgel ellentétes a Graboplast padlógyártási üzletágának érdekeivel és stratégiai céljaival.

Ezért a győri társaság a nyilvánosan rendelkezésre álló információk elemzése után arra a következtetésre jutott, hogy a tranzakció végrehajtása nem szolgálja érdekeit, így a menedzsment egyeztetni kíván a részvényesekkel, a tranzakció elutasításának pontos indokairól - közölték. Egyben jelzik: sajnálatosnak tartják, hogy két, a piacon együtt sikeres fellépésre képes közép-kelet-európai termelővállalat ígéretes együttműködése kudarcba fulladhat.

A tavaly novemberi bejelentés alapján a győri székhelyű Graboplast Padlógyártó Zrt.  és a lengyel Lentex S.A. tulajdonosai által aláírt szándéknyilatkozatot szerint a részvénycserével történő tranzakciót követően létrejövő vállalat részvényeit bevezették volna a varsói tőzsdére. Grabo-Invest Kft., a Graboplast tulajdonosainak befektetési projektcége akkor azt közölte, hogy cég meghatározó tulajdonosa a Graboplast magyar tulajdonosi köre lesz, amely kulcsszerepet játszik majd az új cég szakmai irányításában is. A cég új központja  Dél-Lengyelországban, Lubliniecben lesz.

A tranzakció zárását - a cégek kölcsönös átvilágítását, hatósági, és banki jóváhagyást, valamint az együttműködési feltételek kidolgozását követően - 2011 márciusára várták. Úgy tervezték, hogy a Graboplast jelenlegi termékköre megmarad, továbbá kiegészül a Lentex nem padlógyártással foglalkozó műanyagipari üzletágának termékeivel.

Jancsó Péter elnök-vezérigazgató a múlt év végén a Graboplast 2010-es árbevételét - az előző évivel azonos - 15,5 milliárd forintra becsülte, és fél milliárd forintos eredményre számított.

A győri székhelyű cég  működésében egyre nagyobb szerepet kap az export, az árbevételnek már  91,5 százaléka a külföldi eladásokból származott 2010-ben. Tavaly jelentős  átrendeződés történt  az exporttermékeket illetően. A járművekben, sportcsarnokokban, irodaházakban használatos  nagy kopásállóságú speciális padlók a forgalomnak már több mint a felét teszik ki, s  kisebb arányt képviselnek a PVC-padlók és a különféle parketták. A cég export piacai is átrendeződtek, növekedtek a eladások a egyebek között Kínában, Vietnámban és az Egyesült Államokban. Az idén 10-20 százalékos árbevétel-növekedésre számítanak.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!