2017. március 30. 06:57

Eddig ingyenes strandok, parkolók válnak fizetőssé, és az idegenforgalmi adót is emelik.

Még drágábban nyaralhatunk idéntől, mert több balatoni település is áremelésre készül, írja a Népszava. Ezt azért lépik meg, mert vendégéjszakákra fizetendő idegenforgalmi adó (ifa) után járó állami kiegészítés januártól lecsökkent, és így pótolnák a kiesett összeget.

Az állam az ifa­kiegészítés bevezetésével az idegenforgalomból élő települések többletkiadásaihoz kívánt hozzájárulni. Kezdetben minden vendégéjszaka után beszedett egy forinthoz kettőt tettek hozzá a központi költségvetésből, jó néhány éve már csak másfelet, idén januártól pedig ezt egy forinttra csökkentették. A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség ezért tavaly a nemzetgazdasági miniszterhez fordult, de tiltakozásuk eredménytelen volt.

(MTI)

A kiesett összeget a települések most az idegenforgalmi adó emelésével, illetve ingyenes helyett belépődíjas strandokkal és fizetőparkolókkal igyekeznek pótolni.

A Népszava Zamárdit említi, ahol tízmilliós kiesést produkál a támogatás csökkenése, így ott januártól 400-ról 450-re emelték az ifát. Balatonszemesen is adót emelnek. Náluk legalább 30 millió forint esik ki, itt 390-ről 450 forintra nő az ifa mértéke. Az északi parton is ezt a gyakorlatot folytatják, itt Csopak, Alsóörs és Palóznak előzetes egyeztetés után emelte egységesen 500 forintra az idegenforgalmi adót.

Van azonban, ahol a kieső pénzt nem adóemeléssel igyekeznek visszaszerezni: Balatonszárszón tavaly óta belépős a központi strand, 2016 óta Fonyódon is fizetni kell a legnépszerűbb strandért és több parkolóért, Balatonföldvár pedig az idei szezonra tervez a fonyódihoz hasonló lépéseket. Szóval úgy néz ki, 2017-ben még drágábban nyaralhatunk a Balatonnál, mint eddig.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.