2017. március 30. 06:57

Eddig ingyenes strandok, parkolók válnak fizetőssé, és az idegenforgalmi adót is emelik.

Még drágábban nyaralhatunk idéntől, mert több balatoni település is áremelésre készül, írja a Népszava. Ezt azért lépik meg, mert vendégéjszakákra fizetendő idegenforgalmi adó (ifa) után járó állami kiegészítés januártól lecsökkent, és így pótolnák a kiesett összeget.

Az állam az ifa­kiegészítés bevezetésével az idegenforgalomból élő települések többletkiadásaihoz kívánt hozzájárulni. Kezdetben minden vendégéjszaka után beszedett egy forinthoz kettőt tettek hozzá a központi költségvetésből, jó néhány éve már csak másfelet, idén januártól pedig ezt egy forinttra csökkentették. A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség ezért tavaly a nemzetgazdasági miniszterhez fordult, de tiltakozásuk eredménytelen volt.

(MTI)

A kiesett összeget a települések most az idegenforgalmi adó emelésével, illetve ingyenes helyett belépődíjas strandokkal és fizetőparkolókkal igyekeznek pótolni.

A Népszava Zamárdit említi, ahol tízmilliós kiesést produkál a támogatás csökkenése, így ott januártól 400-ról 450-re emelték az ifát. Balatonszemesen is adót emelnek. Náluk legalább 30 millió forint esik ki, itt 390-ről 450 forintra nő az ifa mértéke. Az északi parton is ezt a gyakorlatot folytatják, itt Csopak, Alsóörs és Palóznak előzetes egyeztetés után emelte egységesen 500 forintra az idegenforgalmi adót.

Van azonban, ahol a kieső pénzt nem adóemeléssel igyekeznek visszaszerezni: Balatonszárszón tavaly óta belépős a központi strand, 2016 óta Fonyódon is fizetni kell a legnépszerűbb strandért és több parkolóért, Balatonföldvár pedig az idei szezonra tervez a fonyódihoz hasonló lépéseket. Szóval úgy néz ki, 2017-ben még drágábban nyaralhatunk a Balatonnál, mint eddig.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.