<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Sajtóhírek szerint ismét túladhatnak a Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) amerikai filmstúdión, amely hatalmas adósságokkal küzd. Az MGM négy évvel ezelőtt cserélt gazdát utoljára, akkor a Sony vezette befektetői csoport kaparintotta meg csaknem ötmilliárd dollárért.

 

Mintegy négymilliárd dollárra rúgó adóssága miatt ismét gazdát cserélhet a hollywoodi MGM, adta hírül a New York Times, A filmstúdió közleménye szerint több opció is szóba jöhet, az eladástól kezdve a fúzióig – egyelőre mindegyik lehetőséget vizsgálják.

Szakértők szerint az MGM jelenleg mintegy 1,5-3 milliárd dollárt érhet. Ezen belül a legnagyobb értékkel a James Bond filmek jogai mellett a filmarchívum bír, amely olyan kasszasikereket tartalmaz, mint a „Rocky” és a „Van, aki forrón szereti”. 

Mint arról korábban beszámoltunk, az MGM utoljára 2005-ben cserélt gazdát. Akkor a Sony által vezetett befektetői csoport hárommilliárd dollárt fizetett készpénzben, emellett átvállalt kétmilliárd dollárnyi adósságot. Az elektronikai konszern ennek fejében megszerezte a DVD-piacon jelentős értéket képviselő, több mint négyezer címet tartalmazó filmgyűjteményét.

Az MGM-ben  két pénzügyi befektető, a Providence Equity Partners 29, a TPG 21 százalékot birtokol, míg a Sony és a Comcast amerikai kábeltelevíziós társaság 20-20 százalékos tulajdonrésszel bír. (Amikor a Sony bejelentette vételi szándékát az MGM-re, megegyezett a Comcasttal, hogy az hálózatában sugározza a Sony és az MGM filmjeit – a szerk.)

Az MGM pénzügyi problémáira utal az is, hogy – az amerikai lap szerint - idén augusztusban leváltották az addigi vezérigazgatót. Feladatait egy háromfős irányító testület vette át, amelyben egy szanálásokra szakosodott vezető is helyet kapott.

Az elmúlt években az MGM által gyártott filmek száma lecsökkent, a stúdió gyakorlatilag már csak a James Bond-sorozathoz kötődő bevételekből tartotta fenn magát. Ennek következő részét 2011-re várják.

Az MGM-et még 1924-ben alapították, nevéhez fűződik például az „Óz a nagy varázsló”, a „Rózsaszín Párduc”, az „Ének az esőben,” az „Elfújta a szél” és a „Ben Hur”.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.