2018. január 23. 09:03

A processzorgyártó az elmúlt évtizedek két legnagyobb biztonsági rését akarta befoltozni a frissítéssel, de az hibásra sikerült, így most nem győznek integetni, nehogy letöltsük.

Figyelmeztetést adott ki helyi idő szerint hétfőn az Intel amerikai processzorgyártó, mert hibásnak bizonyult az elmúlt évtizedek két legnagyobb biztonsági rését befoltozni hivatott javítócsomagja. Ezért a piacvezető processzorgyártó cég arra kéri a felhasználókat, hogy egyelőre ne telepítsék a javításokat. Navin Shenoy, a vállalat elnöke közleményében azt írta, hogy a frissítés telepítését követően a számítógépek a normálisnál többször indulnak újra, és más "kiszámíthatatlan" jelenségeket is tapasztaltak. A cég vezetője elnézést kért, s egyben hangsúlyozta, hogy a cég éjt nappallá téve dolgozik a megoldáson. A hiba a Broadwell és Haswell névre keresztelt chipeket érinti.

Az észlelt hiba mellett ráadásul több felhasználó is arra panaszkodott, hogy a javítások telepítése után számítógépük érezhetően lelassult. Az Intel viszont azt állítja, hogy az átlagos otthoni és üzleti felhasználóknak nem kellene jelentős lassulást tapasztalniuk.

(forrás: MTI/EPA)

Az Intel csaknem három héttel ezelőtt erősítette meg, hogy két kritikus biztonsági rés van a cég összes processzorában. A Spectre és Meltdown névre keresztelt hibák eltérő módon, de ugyanazt teszik lehetővé: hogy elvileg biztonságosan tárolt adatok, akár személyes információk, jelszavak szivárogjanak ki a processzorból adatfeldolgozás közben, teljesen védtelenné téve ezzel a felhasználókat. A cég azzal igyekezett megnyugtatni az embereket, hogy egyetlen olyan esetről sincs tudomásuk, hogy valaki a Meltdownt vagy a Spectre-t kihasználva jutott volna hozzá illetéktelenül adatokhoz.

A Spectre az Intel összes chipje mellett az ARM processzorgyártó egyik lapkáját érintette, a Meltdown viszont szinte a világ összes processzorát érinti, beleértve az Intel, az AMD és az ARM által gyártott CPU-kat is. Ezzel gyakorlatilag a világ összes létező számítógépéről és okostelefonjáról derült ki, hogy teljesen védtelenek, ha valaki tudja, hogyan kell kihasználni a hibát.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.