2001. április 18. 11:00

Hosszas vita után szavazták meg a Munka törvénykönyvének módosítását.

Noha hosszas vita után sem sikerült a kormánynak és a szakszervezeteknek, illetve a kormánypártoknak és az ellenzéknek egyezségre jutni abban, hogy jó vagy sem a munka törvénykönyvének módosítása a munkavállalóknak. Ennek következtében a törvény megszavazása sem ment zökkenőmentesen. Végül név szerinti szavazás útján szavazták meg a képviselők a törvényjavaslatot.

A kormány által még tavaly év végén benyújtott módosító csomag legfőbb célja az EU-jogharmonizáció megteremtése volt. A tervezet kilenc pontból állt, de már az előterjesztéskor éles vitákat váltott ki az Országos Munkaügyi Tanácsban, illetve ennek munkajogi bizottságában. A munkavállalói oldal sérelmezte, hogy több ponton hátrányos a munkavállalók számára. Ugyanakkor a munkaadói oldal semvolt maradéktalanul elégedett, csupán elfogadta azt az EU-csatlakozás miatt.

A több hónapos egyeztetés során a módosító csomag kilenc pontjából nyolcban sikerült - jelentős kompromisszumok árán - valamiféle egyezséget kötni, ám a kilencedik, a munkaidő szervezésének kérdésében mind a mai napig jelentősen eltérnek a vélemények. Emiatt az Autonóm Szakszervezeti Szövetség (ASZSZ) előre jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fog fordulni a Munka törvénykönyvének módosítása miatt.