Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Jövedéki adó befizetésére kötelezettek az égetett szeszesitalok (például a hagyományos cujka, illetve a nyugati országrészben főzött pálinka) háztáji előállítói az új román pénzügyi törvények értelmében. A felzúdulás óriási, a kistermelők lázadoznak – adja hírül a Gardianul.

"A parasztok egyetlen lejt sem fognak ilyen jogcímen fizetni az államnak!" - ad hangot felháborodásának Cornel Muresan, a Havasvidéki Pálinkafőzők Egyesületének alelnöke, majd hozzáteszi: egy liter valódi házipálinka előállításának önköltsége 10 lej (3 euró), s erre az állam rá akar még tenni 13 lej (4 euró) jövedéki adót. Ezt a pénzügyminisztérium cáfolta, hiszen a jövedéki adót 90 százalékos töménységű szeszre vonatkoztatva számolják, tehát a hagyományosan 25-30 százalék körüli erősségű cujka, illetve a 40-45 százalék körüli tiszta szeszt tartalmazó pálinka literjének adója értelemszerűen kevesebb.

Az uniós csatlakozási tárgyalások során a románok kiharcolták, hogy a kedvezményes szeszadó (ami a jövedéki adó 50 százaléka) ezer liter pálinka/háztartás/év mértékig vehető igénybe, "saját fogyasztás" jogcímen. A pénzügyminisztérium szerint ez a kedvezményes összeg főzdénként 200 euró lehet, ami "elviselhető plusz-terhet jelent" a termelőknek.

Muresan kijelentette: a tavaszi romániai Európai parlamenti választásokat követően Brüsszelhez fordulnak problémáikkal, ha a román kormány addig nem enyhít a terheiken.

Az év első két hetében egyetlen román házicujka-főző sem váltotta ki a pénzügyőrségtől a további működéséhez szükséges engedélyeket, miközben bulgáriai kollégáik a szófiai Parlament előtt tüntettek, hasonló okokból.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.