<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Kilenc eurós áron kíván hozzájutni a Graphisoft fennmaradó részvényeihez a német Nemetschek AG - jelentették be a cégek képviselői szerdai sajtótájékoztatójukon Budapesten. Bojár Gábor, a Graphisoft igazgatóságának elnöke szerint a globalizáció kihívásaira egy másik európai céggel szövetkezve képes a legjobban reagálni a vállalat. Mfor.hu tudósítás.

A Graphisoftban többségi részesedést szerző Nemetschek megtette nyilvános vételi ajánlatát 9 eurós áron a részvények fennmaradó 45,7 százalékára. A vállalat a magyar tőzsdének és a felügyeleti szerveknek is elküldte az ajánlatot. A német cég saját és idegen tőkéből finanszírozza a tranzakciót, amelynek értéke összességében az elmúlt évi árbevételének felel meg. A Nemetschek egymagában a tavalyi évre 100 millió eurós árbevételt tervezett, melyet várhatóan sikerült is elérnie.

Baráti versenyben

Igazi mérföldkőnek nevezte az egyesülést Gerhard Weiß, a Nemetschek AG vezérigazgatója, aki szerint mindkét cég új dimenzióba kerül a tranzakció során a termékportfolió és az ügyfelek vonatkozásában is. A vezérigazgató megerősítette, hogy a két vállalat egymástól függetlenül, "baráti verseny keretében" folytatja tevékenységét a jövőben is. Jó esélyt lát arra, hogy az eddig is sikeres és innovatív vállalatok új ügyfeleket lesznek képesek megszólítani.

A két cég összesen 270 ezer ügyféllel, 1000 kvalifikált dolgozóval rendelkezik, szoftvereiket 16 nyelven kínálják. "Ha ingatlantervezésről van szó, a világpiacon a Graphisoft a harmadik számú piaci szereplő az amerikai Autodesk és a Nemetschek után" - hangsúlyozta a vezérigazgató.

"A Graphisoft átvételével a Nemetschek olyan jelentős mértékű tudástőkét halmoz fel, amellyel nem igazán tud versenyezni a többi cég" - jelentette ki Ernst Homolka, a Nemetschek AG pénzügyi vezérigazgató-helyettese. - "A két társaság együtt teljesíteni tudja a német vállalat által célként kitűzött 150 millió eurós forgalmat" - tette hozzá. Elmondása szerint a tranzakció első körben a részvények 54,3 százalékos átvételéről szóló 50 millió eurós tételt jelenti. Ez az összeg az összes papír átvételével elérné a 95 millió eurót.

Ősszel kezdődtek a tárgyalások

"Az építőiparban a mezőgazdasághoz hasonlóan még nem eléggé elterjedt a számítástechnikai eszközök használata. Éppen ezért óriási robbanás várható a jövőben a szektorban" - fogalmazott a sajtótájékoztatón Bojár Gábor, a Graphisoft SE elnöke. Mint mondta, mérlegelniük kellett, hogy a globalizáció kihívásaira egyedül vagy szövetségben kívánnak válaszolni. Így született a döntés a nagy vetélytárssal történő "házasságról", amelyről a tárgyalások tavaly ősszel indultak meg.

"Az SAP példája is azt mutatja, hogy mi európaiak globális szinten is képesek vagyunk piacvezetővé válni" - tette hozzá. Szerinte az Európai Uniót nem elsősorban pénzosztónak, hanem a helytállásban segítő támogatónak kell tekinteniük a magyar cégeknek.

Bojár Gábor és Gerhard Weiß is fairnak nevezte a 2273 forint értékű vételi ajánlatot. A tranzakciót az Erstével közösen a WestLB Hungária ZRt. bonyolítja le. "A magánszemélyek esetében az Erste, a nem magánszemélyeknél pedig a WestLB jár el" - tájékoztatott Kurutz Gábor, a WestLB Hungária ZRt. ügyvezető igazgatója.

Mi várható a jövőben?

Ha a német cégnek a nyilvános vételi ajánlatot követően sikerül 90 százalékos részesedést szerezni a Graphisoftban, minden bizonnyal ki fogja szorítani a részvényeseket, és az is valószínű, hogy kezdeményezni fogja a társaság kivezetését a Budapesti Értéktőzsdéről - írta korábban az mfor.hu. Mégha csak 80-85 százalékos részesedést szerez meg a vállalat, a Graphisoft papírjaival való kereskedés ebben az esetben is háttérbe fog szorulni.

Nagy Vajda Zsuzsa Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.