TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. október 16. 14:29

Jogerősen pert nyert a Viasat az ORTT ellen a Viasat3 csatorna országossá nyilvánításának ügyében. Az adónak így nem kell napi hírműsort sem sugároznia.

A Viasat álláspontjával egyetértve a Fővárosi Ítélőtábla tegnap jogerősen kimondta, hogy az ORTT jogsértő módon, hatáskör hiányában nyilvánította országos műsorszolgáltatássá a Viasat3-at, és – az első fokú ítéletet helyben hagyva - megsemmisítette az ORTT erről szóló határozatát. Az Ítélőtábla egyúttal új eljárásra utasította az ORTT-t, és felhívta a hatóságot, hogy a megismételt eljárásban a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően járjon el a csatorna vételkörzetének vizsgálata során, közölte a televíziós csatorna.

Mint ismeretes, az ORTT még 2007. áprilisában hozta meg a határozatot, amellyel a Viasat3-at országos műsorszolgáltatássá minősítette. A határozat bírósági felülvizsgálata során 2008. április 30-án az elsőfokú bíróság hatályon kívül helyezte az ORTT döntést. Mivel az ORTT fellebbezett az ítélet ellen, az ügy másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla előtt folytatódott.

A tegnapi jogerős bírósági ítélettel igazolást nyert a csatorna azon döntése is, hogy a per jogerős befejezését megvárva nem kezdte meg az országos műsorszolgáltatók számára előírt hírműsor-sugárzást, annak ellenére, hogy az ORTT több alkalommal is hangoztatta, hogy erre már köteles lenne, hiszen nyilvántartásuk alapján a Viasat3 hivatalosan országos csatorna. Nyilvánvalóvá vált tehát, hogy ha a Viasat3 – eleget téve az ORTT felszólításainak – 2007. áprilisától napi rendszerességgel híradót sugárzott volna, úgy most az ítélet alapján a Viasat lenne kénytelen - és jogosult - visszakövetelni az ORTT-től a hírműsorok gyártásának jelentős, sokszázmilliós költségét, áll a társaság közleményében.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.