2009. október 29. 07:46

Az amerikai szövetségi kereskedelmi felügyelet (FTC) több évi habozás és 16 hónapi hivatalos vizsgálat után heteken belül benyújtja trösztellenes indítványát az Intel ellen, amiért a számítástechnikai óriáscég uralkodó piaci helyzetével visszaélve megpróbálta ellehetetleníteni lapkagyártó riválisát, az AMD-t - értesült a The New York Times.

Az újság szerdai számában emlékeztetett arra, hogy a világ többi része nem várt eddig; 2005 óta Japán, Dél-Korea és Európa trösztellenes hatóságai is felléptek az Intel versenyellenes magatartása ellen.

Az Európai Unió májusban rekord nagyságú, csaknem másfél milliárd dolláros büntetést szabott ki a kaliforniai székhelyű cégre, amiért illegális juttatásokkal vett rá számítógépgyártókat arra, ha csak Intel chipeket szereljenek be komputereikbe, illetve halasszák el AMD-mikroprocesszoros gépeik piacra dobását.

A világon az asztali számítógépek négyötöde Intel chippel működik. A liberális napilap leszögezte: ha a cég visszaél ezzel a hatalmas előnyével és a piaci versenytársak kiszorítására törekszik, megakadályozva más gyártók termékeinek fejlesztését, akkor ennek véget kell vetni.

Az Intel megfellebbezte az Európai Bizottság ellene hozott döntését, egyebek mellett azon az alapon, hogy a Bizottság szerinte válogatott az értesülések között, és rosszul tájékozott, alacsonyabb beosztású vezetők e-mail üzeneteit vette alapul. A kaliforniai cég ezenkívül a washingtoni kongresszusban is lobbizik azért, hogy az FTC elhalassza trösztellenes indítványát addig, amíg nem zárul le az Intel és az AMD közötti polgárjogi per, amely több évi előzetes vizsgálat után feltehetően márciusban kezdődik.

Az Intel megnyerte a kongresszus legalább két tucatnyi tagjának támogatását - egyebek között Oregon és Arizona államból, ahol a gyár több mint 25 ezer embert foglalkoztat -, akik levélben fordultak az FTC-hez. Szerintük az EU-büntetés a szabályozási protekcionizmus irányába mutató európai trendet tükrözi, és a lapkapiacon magas fokú a verseny, erre utal a gyors árcsökkenés is. Azt sürgették az Obama-kormánytól, hogy vegye pártfogásába az "amerikai utat".

A The New York Times rámutatott, hogy a legfelsőbb bíróság az utóbbi évtizedben elutasítóan fogadta a trösztellenes szabályok kikényszerítését célzó lépéseket, aminek következtében több monopol helyzetű vállalat folytathatta káros gyakorlatát. Az újság szerint az Intel versenyellenes politikája nem tekinthető "amerikai útnak".

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.