2015. március 31. 13:40

Újabb nagy lépést tett előre a holland Philips elektronikai konszern mélyreható szerkezetátalakítási programja megvalósításában: eladja LED és gépjármű világítástechnikai üzletágának többségi tulajdonát a kínai Go Scale Capital befektető társaságnak.

A Philips már tavaly nyáron bejelentette, hogy meg kíván válni világítástechnikai üzletágától. A holland elektronikai konszern tevékenységét gyógyászati berendezések és háztartási elektronikai készülékek gyártására kívánja összpontosítani. Tévékészülék gyártó üzletágától a Philips már korábban megvált. A Go Scale Capital társaságnak a LED és autóipari világítástechnikai üzletág 80,1 százalékát értékesíti a Philips 2,8 milliárd dollárért.  A tranzakció lezárása az év harmadik negyedében várható.

A Philips megtartja az üzletág 20 százalékos tulajdonrészét és vásárlója marad az ezentúl önállóan működő világítástechnikai cég, a Lumileds termékeinek. A vállalat ügyfelei közé tartozik egyebek között a Volkswagen és a BMW is. A Philips mintegy 30 országban 8300 alkalmazottat foglalkoztató LED és gépjármű világítástechnikai üzletága tavaly kétmilliárd dollár (1,6 milliárd euró) forgalmat bonyolított.

A cég világítástechnikai üzletágának fennmaradó, közvilágítási és épületvilágítási technológiával foglalkozó részétől is meg kíván válni, tőzsdei bevezetés útján. Frans van Houten vezérigazgató szerint erre a jövő évben kerülhet sor. Az üzletág 2014-ben 6,87 milliárd euró (7,4 milliárd dollár) forgalmat ért el.

MTI

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!