2015. március 31. 13:40

Újabb nagy lépést tett előre a holland Philips elektronikai konszern mélyreható szerkezetátalakítási programja megvalósításában: eladja LED és gépjármű világítástechnikai üzletágának többségi tulajdonát a kínai Go Scale Capital befektető társaságnak.

A Philips már tavaly nyáron bejelentette, hogy meg kíván válni világítástechnikai üzletágától. A holland elektronikai konszern tevékenységét gyógyászati berendezések és háztartási elektronikai készülékek gyártására kívánja összpontosítani. Tévékészülék gyártó üzletágától a Philips már korábban megvált. A Go Scale Capital társaságnak a LED és autóipari világítástechnikai üzletág 80,1 százalékát értékesíti a Philips 2,8 milliárd dollárért.  A tranzakció lezárása az év harmadik negyedében várható.

A Philips megtartja az üzletág 20 százalékos tulajdonrészét és vásárlója marad az ezentúl önállóan működő világítástechnikai cég, a Lumileds termékeinek. A vállalat ügyfelei közé tartozik egyebek között a Volkswagen és a BMW is. A Philips mintegy 30 országban 8300 alkalmazottat foglalkoztató LED és gépjármű világítástechnikai üzletága tavaly kétmilliárd dollár (1,6 milliárd euró) forgalmat bonyolított.

A cég világítástechnikai üzletágának fennmaradó, közvilágítási és épületvilágítási technológiával foglalkozó részétől is meg kíván válni, tőzsdei bevezetés útján. Frans van Houten vezérigazgató szerint erre a jövő évben kerülhet sor. Az üzletág 2014-ben 6,87 milliárd euró (7,4 milliárd dollár) forgalmat ért el.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.