<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az AvtoVAZ a francia résztulajdonos megbízásából az IzsAvto gyárba 2-4 év alatt mintegy hétmilliárd rubelt fektet be, és ez idő alatt évi 300 ezer kocsi előállítására alkalmas kapacitásra fejleszti azt a gyárat, amelyben 1966-tól a Moszkvicsok készültek.

A tervek szerint a gyárban a jövőben Lada, Nissan és Renault márkájú kocsikat szerelnek össze. Először a Lada Szamara szerelését helyezik át Izsevszkbe, és 2013-14-ben kezdődik meg a Renault és Nissan kocsik összeszerelése.

Az IzsAvto 2009 tavaszától részleges munkaidőben dolgozott csak, és amikor teljesen leállt a termelés, nem tudta már teljesíteni az AvtoVAZ-nak szóló szállításokat. A cég adósságállománya elérte a 13 milliárd rubelt, s ebből 6 milliárdot az előző vezetés vitt ki különféle társult és offshore cégekbe.

German Gref, az ügyletet finanszítozó Szberbank elnöke azt mondta, a bank az AvtoVAZ-t választotta zártkörű tenderen az IzsAvto stratégiai partnerének, noha tárgyalásokat folytatott a koreai KIA céggel is. Hozzátette azonban, hogy a KIA igen komoly ajánlatot tett, s nem fogja kár érni, tenni fognak neki egy alternatív ajánlatot.

Az IzsAvto gyárban készültek egyebek között a Moszkvicsok 1966-tól, s 2005-től Kiákat is gyártottak ott. A válság következtében tavaly tavasszal leállt és csődbe ment a gyár, elbocsátották a dolgozók 90 százalékát, mintegy 5000 embert, s csak az idén tavasszal kezdett lassan új élet költözni a cégbe.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.