<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Brutálisan leértékelte az Invitelt a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő a magyar cég hatalmas adósságával, gyenge likviditásával, valamint tulajdonosváltásával indokolta a további leminősítés lehetőségét is magában hordozó döntését.

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy az eddigi "CCC plusz"-ról egyszerre négy fokozattal "CC"-re rontja a cégekre érvényben tartott osztályzatait, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással. Ugyanilyen mértékben romlik az Invitel Zrt. leányvállalat 165 millió eurós, fedezettel kiadott, előresorolt kötelezettségének besorolása.

Az S&P londoni bejelentése szerint a lépés előzménye a csoport nagyon magas adósságából és gyenge likviditásából eredő tőkeátrendezés, valamint az Invitel Holdingsnál bekövetkezett tulajdonosi változás.

A hitelminősítő közölte, hogy az osztályzatrontást az általa gyengének tartott csoportszintű likviditási profil is indokolja, amely a 2010-től lejáró jelentős mennyiségű adósság és a korlátozott szabadkészpénz-képzési kapacitás következménye.

A Standard & Poor's kilátásba helyezte, hogy ha az Invitel Holdings a javasolt módon végrehajtja tőkeátrendezését, az érintett adósságkonstrukciók osztályzata "D"-re - vagyis nem törlesztőre - romlik tovább; erre utal az érvényben hagyott negatív kilátás. Ha a társaság továbbra is eleget tesz egyéb adósságkötelezettségeinek - ez különösen a bankkölcsönökre vonatkozik -, akkor a cégadósi osztályzat "SD"-re - szelektív nem fizetőire - módosulhat - áll a hitelminősítő londoni bejelentésében.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.