TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A kormanybeszerzo.hu oldal nemrégiben nyilvánossá tette a kormanyszovivo.hu oldal beüzemeléséhez szükséges számítógépes eszközök és programok listáját. Az informatikus szakmai körökben vitatott értékű beszerzések kapcsán eddig kevés konkrétum látott napvilágot, a laikusok számára nem is igazán érthető, hogy mi lehet a baj a közbeszerzéssel. Az mfor.hu most hozzájutott egy kisvállalkozás szerverbeszerzésekhez kapcsolódó árajánlatához, ezzel hasonlítottuk össze a kormány számítógépeinek árát.

Ennél jobb kell az államnak (mfor.hu)

Hetek óta beszédtéma információtechnológiával foglalkozó szakmai körökben a kormanyszovivo.hu című, elvileg újságírók tájékoztatására kitalált weboldal üzemeltetéséhez szükséges számítástechnikai eszközök és szolgáltatások beszerzésének költsége. Az újságok és az internetes weboldalak sokat foglalkoznak a témával, de mivel - természetesen - az ellenzék is "rárepült" a témára, nehéz pártpolitizálástól mentesen foglalkozni az üggyel. A kormanyszovivo.hu azonban nemrég közölt egy listát a beszerzésekről, ahol látni lehet, hogy mire mennyi pénzt fizettek ki.

A kicsik jobban jöttek ki

Lapunk hozzájutott egy internetes kisvállalkozás szerverbeszerzéseinek listájához is. A cég azt kérte, hogy ne említsük meg nevét cikkünkben. A két magánszemély által üzemeltetett vállalkozás tárhelyszolgáltatással és weboldalak üzemeltetésével foglalkozik, és főleg hasonló méretű cégeknek kínálják szolgáltatásaikat.

Tudni kell azt is, hogy a kisvállalkozás nem a kormányszóvői oldalt üzemeltető HP-tól, hanem a piacon kicsit mindig drágábbnak ítélt Sun Microsystems hazai képviselőjétől rendelt szervereket. Némi kedvezményt is kaptak, hiszen korábban már rendeltek onnan két darab egységet, most pedig egyszerre hármat is.

Szóval a lényeg: a kormányszovivo.hu üzemeltetéséhez rendelt tizenhét darab HP szervergép darabonként nettó nyolcszázezer, a hozzájuk külön vásárolt kétszer két gigabájt memória szintén egyenként nettó 105 ezer forintba került. A kisvállalkozás a hasonló tudású és magasabb árszínvonalon dolgozó SUN-szervereket kedvezmény nélkül 690 ezer forintért vásárolhatta volna meg, kedvezménnyel 640 ezerért. Ráadásul ebben az árban már benne van nyolc gigabájt memória, amiért nem kellett külön fizetni.

Az állami megrendelésben szerepeltek a szerverekhez való merevlemezek is: ezek darabját 61040 forintért vásárolták a kormányszóvivői portálhoz. Az "állami winchesterek" 146 gigabájtosak, és SAS-rendszerűek, azaz a modernebb technológiát képviselik. A kisvállalkozás megelégedett egy kevésbé modern, de jól használható technológiával is: ők három és félszer több adat tárolására alkalmas, 500 gigabájtos háttértárolót vettek, darabját alig drágábban, mint az állam, 68000 forintért.

Távol a tűztől

A kisebb szóvivői winchesterekre viszont valószínűleg több adat érkezik majd be, hiszen az internetes csatlakozást lehetővé tevő, nagysebességű hálózati kártyákkal már amúgy is felszerelt gépekhez rendeltek még egy-egy darabot a külön erre a célra szolgáló berendezésekből. Az is kifejezetten a hosszútávú kormányzati gondolkodás bizonyítéka lehet a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint, hogy bár két-két darab merevlemezes egységet használnak majd szervergépenként, biztos ami biztos, vásároltak egy nyolc-nyolc darabos házat is.

Az mfor.hu-nak nyilatkozó vállalkozás vezetője szerint érthetetlen, hogy ők ugyan jóval kisebb tételben vásárolnak egy világcégtől, mégis kapnak kedvezményt, míg a kormanybeszerzo.hu által közölt listák tanulsága szerint a beruházást elnyerő vállalatok nem nagyon engedtek a "földi halandók" számára kitalált listaárból.

A kis cég egyik tulajdonosa viszont leginkább a beszerzés "lírai" részén, azaz a tanácsadásért, hálózattervezésért és egyéb szakértői feladatokra beállított költségösszesítőn lepődött meg. "Mindig tudtam, hogy nem vagyok közel a tűzhöz, de hogy ennyire messze vagyok, azt sosem gondoltam volna" - mondta. Példaként említette, hogy a Synergon és a HP a szerverrendszer átadása utáni egy évig még szakértői konzultációs szolgáltatást és projektmenedzsment-támogatást nyújt a rendszerhez 11 millió forintért, az egyébként ingyenes MySql adatbáziskezelő program támogatási feladatainak ellátására már nem marad energiájuk, így vásároltak licenszet, 14 darabot, összesen nettő 3,4 millió forintért.

L. Nagy Gábor

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.