<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ha valami, hát ez még pont hiányzott Mészáros Lőrinc felemelkedéséhez.

Októberben szponzorációs szerződést kötött a Szerencsejáték Zrt. a bodrogkeresztúri székhelyű Kultúra a Magyarságért Kft.-vel, aminek keretén belül a cég 9 millió forint plusz áfa (összesen 11,43 millió forint) állami forrásból származó támogatást zsebelhetett be. Az összeg ugyan nem túl nagy, a cég annál érdekesebb háttérrel rendelkezik.

A hivatalos cégkivonat szerint a társaság idén márciusban ment át nagyobb változáson. Elhagyta a Henye Meliorációs Kft. nevet, a fő tevékenysége pedig növénytermesztési szolgáltatás helyett a művészeti létesítmények működtetése lett. Mellette viszont foglalkozik még saját tulajdonú ingatlan adásvételével, bérbeadással, építményüzemeltetéssel, út, autópályaépítéssel és épületépítési projekt szervezésével.

A Kft.-nek négy tulajdonosa van:

  • a Dereszla Kft.,
  • a Henye Borászat Kft.,
  • a Tokaj-Major Kft.,
  • valamint a Mészút Építő Kft.

A Dereszla, a Henye Borászat és a Tokaj-Major tulajdonosa pedig a felcsúti polgármester egyik cége, a Búzakalász 66 Kft.


A Kultúra a Magyarságért Kft. tavalyi éve (amikor még Henye Meliorációs Kft.-ként működött) nem hozott túl sok sikert. Mindössze 180 ezer forintos bevételt realizált, az előző évi dupláját, melyből 14 milliós veszteség lett a végén. A 2017-es év Mészárosékkal nagyobb eredményekkel kecsegtet.

Egyrészt kaptak bruttó 11,43 milliót a Szerencsejáték Zrt.-től, másrészt egy, a Nemzeti Kulturális Alap honlapján szereplő dokumentum alapján 2 millió forintos miniszteri támogatást is bezsebelt a cég. Ezt a Keresztúri esték című rendezvénysorozat megvalósítására kapták.

A Keresztúri esték március 31-én indult el, melynek a programsorozat kiemelt partnere, a Dereszla Pincészet (ez is Mészárosé) adott otthont. A programok október végéig minden pénteken szórakozási lehetőséget kínáltak a helyieknek és az arrajáróknak. A Hungesthotels honlapja szerint áprilisban a felvidéki For You Acapella együttes adott koncertet, májusban swing koncert és sanzon est volt a kínálatban. A jegyek 1000 forintba kerültek, a bevételt pedig a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánlották fel.

Székely Sarolta
mfor.hu