2015. szeptember 2. 09:01

A Közgép számára a kizárás és eltiltás miatt meglehetősen botrányosra sikeredett közbeszerzésen végül az a konzorcium győzedelmeskedett, amelyikben a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc cége is tag.

A Kikötő Konzorcium nyerte el azt a közbeszerzést, melyet a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő infrastrukturális továbbfejlesztése megvalósításához szükséges kiviteli tervek elkészítésére és az építési munkák elvégzésére írtak ki - derült ki az uniós közbeszerzési hirdetményből. A konzorciuam tagjai:

  • A-Híd Zrt.
  • Swietelsky Vasúttechnika Kft.
  • Mészáros és Mészáros Kft.

A szerződés eredetileg becsült értéke 5,52 milliárd forint volt, a nyertesek azonban ennél jóval többért, 6,89 milliárdért fogják elvégezni a munkákat, pedig egy ideje már tudjuk: nem ez volt a legalacsonyabb ajánlat. Azt ugyanis a Közgép adta (6,67 milliárdosat), csak éppen Simicska Lajos cégét hamis adatszolgáltatás miatt kizárták nem csak a kikötőfejlesztésből, de a következő 3 évre az összes hazai közbeszerzésből.

A Közbeszerzési Döntőbíróság úgy ítélte meg ugyanis, hogy a Közgép egy szerb alvállalkozó bevonásával hamis adatot adott meg, amikor két kompot, ami a közbeszerzési felhívás egyik kritériuma volt, egyenként 500 m2 feletti zárt fedélzetűnek adott meg. A KDB szerint azonban a két felület a kiírásban meghatározottnál kisebb. A Közgép vitatja az ítéletet, hiszen állításuk szerint ők csak a partnertől kapott adatokat közölték, melyeket jóhiszeműen elfogadtak. A Közgép és a nyertes konzorcium mellett pályázott még a Duna Aszfalt és a Strabag-MML Kft. is.

A Közgép "elestével" az egyre inkább terjeszkedő felcsúti polgármester újabb nagy munkához jutott, mely 2015-ben a legnagyobb értékben elnyert tendere is. Ezzel a mostani 6,89 milliárd forinttal összesen 17,2 milliárd forint értékben nyert tendereket, igaz, többségét konzorciumban.

mfor.hu

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés