TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A látogatószám az a mértékegység, melyet legtöbben egy webhely üzleti sikerével azonosítanak. Bár az árbevétel nem feltétlenül áll egyenes arányban a forgalommal, a tulajdonosok és a befektetők mégis árgus szemmel figyelik a látogatottsági statisztikákat.

A webauditálás piacán kialakuló verseny sajnos nem annyira a szabad választás lehetőségét, mind inkább a piac megosztását eredményezte. Az egyes auditor cégek módszerei egymással nem kompatibilisek, az eredmények közvetlen összehasonlítása nem lehetséges. További nehézségeket okoz, hogy mivel az auditálás költségeit sok site nem képes vállalni, ezek forgalmáról hitelesített adathoz továbbra sem lehet hozzájutni.

Téved azonban, aki azt hiszi, hogy valami magyar betegségről van itt szó. Az internet forgalmának mérésével foglalkozó három legismertebb cég, a Media Metrix, a Nielsen/NetRatings és a PC Data is rendszeresen egymástól eltérő forgalmi adatokat közöl ugyanazokról a webhelyekről. Ennek oka, hogy a hagyományos média auditálással ellentétben az internetes forgalommérésnek nincsenek kiforrott, általánosan elfogadott módszerei. Mindhárom említett cég a felhasználóknak valamilyen reprezentatív mintáján végzett mérésekre alapozza módszerét, a kiválasztás módja maga viszont már erőteljesen befolyásolja az eredményt. Míg például a Média Metrix és NetRatings a 2 évnél idősebb felhasználók közül veszi a mintát, addig a PC Data a 13 évesnél idősebbekre korlátozza a vizsgálandók körét. A többiektől eltérően - ők véletlenszerűen választják ki a mintában résztvevő embereket - a PC Data kábeltévé hirdetésekben és az interneten elhelyezett hirdetések útján toborozza az önkénteseket. A módszert ért éles bírálatokkal szemben a cég képviselői azzal védekeznek, ennek a módszernek köszönhetően az Egyesült Államok egészére kiterjedő, a többiekénél kétszerte nagyobb mintával tudnak dolgozni, ami azután növeli módszerük pontosságát.

Több elismert tudományos műhely, köztük a Stanford University, vagy a University of Seattle is dolgozik az egységes auditálási kritériumok kidolgozásán. Közben viszont az üzleti élet figyelme a forgalmi adatok felől egyre inkább az üzleti eredmények felé fordul.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.