2012. június 5. 08:55

Az mfor.hu talán a négy legnagyobb céget vette sorra, eredményeikből kiderül, hogy mindannyian milliárdos nyereséget termeltek, az MVM és a Szerencsejáték Zrt. pedig tetemes osztalékot is fizetett a költségvetésnek. Mfor.hu-háttér.

Szerencsejáték: továbbra is jó üzlet a lottó

A 2010-es 169 milliárd forint után tavaly 181,1 milliárdos árbevételt ért el a Szerencsejáték Zrt., ennek tetemes része természetesen belföldről származott - derül ki a társaság nyilvános beszámolójából. Ezzel összhangban a cég ráfordításai is emelkedtek, mind az anyagjellegű, mind pedig a személyi jellegű kiadások az előző évinél magasabban alakultak.

A cégnek az ötöslottóból volt a legnagyobb árbevétele, de a 47 milliárdos tavalyi összeg csökkenést jelentett az előző évhez képest. Hatoslottóból 21,2 milliárd, míg skandináv lottóból 17,3 milliárd forint folyt be a kasszába. Jelentősen emelkedett a Tippmix árbevétele, mely a 2010-es 36,1 milliárd forint után 41,4 milliárdot tett ki. Mindezek mellett kaparós sorsjegyekből is volt 26,3 milliárd forintnyi forgalma a cégnek.

Az üzemi eredmény tavaly 8,9 milliárd forintos nyereséget mutatott az előző évi 6,8 milliárd után, míg az adózás előtti eredmény 9,2 milliárd forint volt. Ebből a társaság 1,76 milliárd forint adót fizetett, így alakult ki a 7,5 milliárd forintos adózott eredmény. A mérleg szerinti eredmény viszont nulla volt, mivel a 2010-es 5 milliárd forint után tavaly 7,8 milliárdos osztalékot fizetett a Szerencsejáték Zrt. a költségvetésnek.

"A komplett játékkínálat 4354 értékesítési ponton érhető el, ebből 277 a Szerencsejáték Zrt. saját szakboltja. A többi magánüzemeltetésben működő lottózó, postahivatal és más profilú, de szerencsejátékokat is értékesítő kiskereskedelmi üzlet, hírlapárusító pavilon. Emellett 1715 további olyan értékesítő pont van, ahol kizárólag sorsjegyet árusítanak" - olvasható a beszámoló kiegészítő mellékletében. A vállalat megközelítően 1300 alkalmazottat foglalkoztat, ebből mintegy hétszázan a saját kereskedelmi hálózatban dolgoznak, emellett kiterjedt a kapcsolódó viszonteladói kör is.

A Szerencsejáték Zrt.-nek 2011 végén 13,7 milliárd forintnyi követelése és 18,5 milliárd forintnyi kötelezettsége volt, utóbbi összegbe beleszámolták a 7,8 milliárd forintnyi osztalékfizetési kötelezettséget is.

MVM: a legjobban tejelő állami cég

A Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. tavaly 26,1 milliárd forintos mérleg szerinti eredménye után 10 milliárd forintot fizetett be a költségvetésnek osztalékként. Az előző évben 15,1 milliárd forint volt a profit, amiből 12,5 milliárdra rá is tette a kezét az állam. Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy mindkét esetben csak a pénzügyi műveletek nyereségének volt köszönhető a mérleg szerinti eredmény, üzemi szinten veszteséges az MVM.

2010-ben a vállalat 10,7 milliárd forintos árbevétel mellett 11,8 milliárdos üzemi veszteséget szenvedett el, majd tavaly a bevétel 12,9 milliárdra nőtt, ezzel párhuzamosan a veszteség 3,3 milliárdra csökkent. A 2010-es eredményt jelentősen rontotta a 10,4 milliárdos egyéb ráfordítás, amiből 6,5 milliárd értékvesztés volt. A pénzügyi tevékenység eredménye a 2010-es 40 milliárd forintról 2011-ben 39,4 milliárdra csökkent, ennek tetemes részét kapcsolt vállalkozástól származó osztalék tette ki.

A fenti osztalék legnagyobb részét a Paksi Atomerőmű Zrt. fizette ki, mely 20,8 milliárdot tett be az MVM kasszájába. Mellettük az MVM Trade Zrt. fizetett még 13,2 milliárdos osztalékot, az MVM Partnertől pedig bő félmilliárd forint érkezett az anyacég számlájára.

Még a postának is jutott a profitból

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. tavaly 64,7 milliárd forintos árbevételt ért el az előző évi 61,8 milliárd forint után. Ennek nagy részét azonban elvitték a ráfordítások, 1,1 milliárdos üzemi eredmény maradt az év végére. A pénzügyi műveletek eredménye megegyezett az egy évvel korábbival, 2,5 milliárd forintot tett ki.

Az ÁAK 3,5 milliárdos adózás előtti eredményéből végül 657 millió forintos társasági adót fizetett be, osztalékot nem fizetett, így 2,8 milliárd forint volt a mérleg szerinti eredménye.

A negyedik általunk megvizsgált állami cég a Magyar Posta Zrt., mely kismértékben növelni tudta árbevételét, a 2010-es 193,3 milliárd után tavaly 196 milliárd forintos forgalmat bonyolított. Az üzemi eredmény viszont 3,8 milliárdról 2,7 milliárd forintra csökkent, míg az adózás előtti eredmény a pénzügyi műveletek eredményének köszönhetően 3,7 milliárd forintot tett ki 2011-ben.

A Magyar Posta Zrt. 1,6 milliárd forintnyi társasági adót fizetett be az államkasszába, 2,1 milliárdos mérleg szerinti eredményéből azonban osztalékot nem utalt át a költségvetésbe.

Beke Károly

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.