2017. április 20. 10:07

Két év alatt több mint 1 milliárdnyi be nem fizetett járulékot hoztak össze.

1,3 milliárd forint be nem fizetett adóra bukkant a NAV az elmúlt két évben az internetes kereskedelem ellenőrzése során - írja a Magyar Idők. Sokszor a hirdetések, internetes bejegyzések buktatták le a szabálytalankodókat tavaly.

A NAV a vizsgálatok során a termékek útját a vevőig próbálta követni, így még a csomagküldő szolgálatokat is ellenőrizték. A sima árukereskedelmen kívül rámentek a megosztáson alapuló gazdaságra is, így az appon keresztül rövidtávú lakáskiadókat, takarítókat, személyszállítókat, étkeztetőket is nézték.

Sok szabálytalanságot tártak fel tavaly, az adóellenőrzések 92 százalékában tettek különféle megállapításokat a hivatal munkatársai. Az arány romlott 2015-höz képest, amikor ez 84 százalék volt. A 2016-os eljárásokban nagyjából nyolcszázmillió forintnyi hiányzó adóra derült fény, de 2015-ben is túllépte a félmilliárdot a közkasszába be nem fizetett összeg. Az elmúlt két év mulasztásai miatt összesen 75 millió forintos bírsággal is számolniuk kellett az érintetteknek.

A leggyakrabban a nyugta hiánya okozott gondot, de volt példa arra is, hogy az internetes kereskedő késve jelentette be alkalmazottját, vagy a bevétele után nem a szabályok szerint rótta le adóját. Több magánszemély adószám nélkül, vagyis feketén értékesített különféle árucikkeket rendszeresen, üzletszerű módon.

A NAV tegnap tette közzé a jelentését a tavalyi év pénzmosási helyzetéről, abban az áll, hogy valamelyest csökkent ugyan a jelentett esetek száma, azonban még így is majdnem kilencezerszer kellett vizsgálatot kezdeményezni.

mfor.hu